Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Banka prodaje imovinu bivšeg Fahopa

rss

30.01.2014.

Hipo Alpe Adria banka objavila je prodaju udela ili imovine u Privrednom društvu "Ferrum Profili" iz Beograda, a koja je vlasnik fabrike profila na Aleksinačkom Rudniku.

Fahop, Alpos, Ferrum Profili...

Hypo Alpe Adria banka objavila je prodaju udela ili imovine u Privrednom društvu "Ferrum Profili" iz Beograda.

"Ferrum Profili" je vlasnik Fabrike hladno oblikovanih cevi i profila na lokaciji Aleksinački rudnik bb koja se nalazi u okviru većeg proizvodnog-tehnološkog kompleksa. Aleksinački tehnološki kompleks se nalazi na zemljištu od 9 hektara, a čine ga različiti objekti ukupne površine26.000 m2, četiri linije za proizvodnju cevi i prateća oprema, navodi portal eKapija.

Rok za podnošenje pisma zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje je 21. februar 2014. u 12 časova, a podnose se agentu za prodaju "WM EquityPartners".

 

Fabrika je, nakon preuzimanja imovine Fahopa, radila u okviru slovenačkog Alposa. Zbog neizmirenih i nagomilanih obaveza od više od 5 miliona evra, pretio je stečaj. Najpre je Hipo Alpe Adria banka je zbog duga od preko 5 miliona i sto hiljada evra zatražila od Privrednog suda pokretanje stečajnog postupka nad Alposom doo sa Aleksinačkog rudnika, a kasnije je to uradila i opštinska uprava.

U stečajnom postupku imovina je pripala banci, koja je formirala privredno društvo radi upravljanja imovinom. Formalno, ovo preduzeće je i kupilo imovinu u stečajnom postupku, tako da je banka sama sebi prodala fabriku.

Ferum profili je osnovana neposredno pred prodaju, jer je 29.11.2012. upisan kapital 30.494,61 RSD, a prodaja je izvršena 10.12.2012. Apsolutni vlasnike je HYPO ALPE ADRIA BETEILIGUNGEN GMBH.

Kako nije mogla da se pokrene proizvodnja banka je prinuđena da proda udeo u privrednom društvu ili imovinu - fabrički kompleks. Osim upravne zgrade, fabrika se nalazi u jadnom stanju, budući da je za održavanje linije bilo potrebno obezbediti značajna sredstva. U jednom periodu, pogone je zakupila Utva iz Kovina, ali je to trajalo samo 6 meseci i nije postignuta puna proizvodnja.

 

Komentara: 9


# Aleksinački Rudnik Alpos Fahop Ferrum Profili Hypo Alpe Adria opštinska uprava
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  rokson 30.01.2014.
  UTVA nije postigla proizvodnju jer to nije ni zelela , vec samo da dodje do nekih stvari njoj potrebnih i zbog konkurencije. Covek koji je predstavljao ,,novu firmu,, FERUM profili je upravo min. SASA RADULOVIC koji je jos u maju prosle godine obecao pokretanje proizvodnje

 • (+0) (-0)

  ZoranStankovic55 01.02.2014.
  Radnici FAHOP-a,kolege,ljudi,organizujmo se oko navedene prodaje,a bilo bi dobro uključiti i Lokalnu samoupravu,jer i u njihovom je interesu,da Fabrika krene sa proizvodnjom ili,da ode u staro gvožđe.Verovatno ima neko od Vas ko je više u toku oko svega toga.Ne dozvolimo da se iza naših leđa po ko zna koji put rešava sudbina Fahop-a ,a ujedno i naša dalja egzistencija,da ponovo padnemo u nemilost jakih trgovaca ,ili,upravnika koji primaju nagrade za uspešnu prodaju,dok su radnici dovedeni do ivice siromaštva.Sećate se da smo tu od 1975-2012.godine živeli i radili,pa zar ta Fabrika nije naš život.Fahop,to smo mi,to je Al.Rudnik,to je Aleksinac.Mislim da se dobro sećate kraja 2012,kada je izvesni Aleksander Nikolić,direktor,takozvanog FERRUM profili,odnosno,predstavnik navedene Banke,govorio da smo i mi radnici neizbežan element u daljoj prodaji Fabrike i osnovni pokretač proizvodnje bez obzira ko bude bio vlasnik.

 • (+2) (-0)

  ZoranStankovic55 01.02.2014.
  Još jednom apelujem na sve ljude dobre volje,kolege,Lokalnu samoupravu,da se svi zajedno organizujemo i saznamo što više detalja,gde,kako i kome se prodaje Fabrika i da na taj način direktno učestvujemo u tome,Ovo nam je poslednja ŠANSA.
  kontakt: 886123
  064 223 56 81

 • (+0) (-0)

  radnik FAHOP-a 01.02.2014.
  primanje ponuda je do 21.2.2014. pa do tada se moze utanaciti skup ispred fabrike , ali bi to trebalo organizovati sa lokalnom samoupravom i to sto pre uz prisustvo novinarskih i tv ekipa . Sada Nesa Stankovic treba da pozove Vucica i kaze o cemu se radi i ucini bar jedno dobro delo za Aleksinac!

 • (+0) (-0)

  ZoranStankovic55 01.02.2014.
  Hvala na informaciji a lično smatram da bi ovoga puta morali animirati i nadležno Ministarstvo,u ovom slučaju verovatno Ministarstvo Privrede,kao i Predsenika Samostalnog Sindikata Srbije.Posebno iz razloga jer 180. i više porodica ,koje su živele od Fabrike skoro dve godine grcaju u dugovima i zapadaju u sve dublje siromaštvo.

 • (+0) (-0)

  POZNAVAOC 03.02.2014.
  ZORANE, KOLIKO SE JA SEČAM SA TIM UPRAVNIKOM KOJI JE DOBIO NAGRADU SI U ISTOJ PARTIJI (ŽUTI).ZA VREME NJEGOVOG DIREKTOROVANJA U FABRICI SI NAJVIŠE NAPREDOVAO.

 • (+0) (-0)

  ZoranStankovic55 03.02.2014.
  Tačno je to što kažeš,međutim okolnosti su se u mnogome promenile ,i vremenski i u svakom drugom pogledu.Drugo,u to vreme je smanjio broj radnika u magacinu i prešao sam u maloprodaju,ali za manju platu.Uostalom bio si tu znaš kako se radilo,ali je to svakako bilo daleko od napredovanja nakon 30 godina rada u Fabrici.

 • (+2) (-0)

  MEČKA 07.02.2014.
  Postovano gospodo, dali se ovo odnosi i na radnike koji su otisli 2088 godine!, jer daleko da smo oitisli voljno! Mnogi se ni dan dans nisu "uklopili i snasli " u ove haoticne trendove!

 • (+1) (-0)

  Zoro 07.02.2014.
  Postovano gospodo; spadam u grupu bivsih ranika koji je najuren 2008 godine! Da li postoji ikakva naznaka i mogucnost ako se ozivi nas FAHOP da si i mi vratimo i potrazimo hleba tamo gde ga i jedino i bilo1 <Gro nas je koji ni dan danas nismo niti imlai niti nasli ikakv poso i zavisimo od milsotinje bliznjih! hvala na odgovru


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima