Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osmo čudo sveta u srcu Srbije: Da li je ovo jedini manastir koji ispunjava želje?

rss

12.08.2014. Telegraf

Po priči mnogih vernika, Sveti Roman zaista ispunjava sve dobronamerne želje. Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama iz manastira u blizini Aleksinca odlaze zdravi i isceljeni

Osmo čudo sveta u srcu Srbije: Da li je ovo jedini manastir koji ispunjava želje?

Prelistavajući istorijske knjige i etnografske zapise, možemo da primetimo da su priče o čudesnom ostvarenju svih želja bile zastupljene u svim kulturama i u svim periodima prošlosti.

U južnoj Srbiji odavno vlada verovanje da je manastir na desnoj obali Južne Morave čudotvoran, a da svetac kome je posvećen ispunjava sve dobronamerne molitve.

Manastir Sveti Roman  je jedan od najstarijih srpskih manastira za koje je vezano verovanje o ostvarenju svih želja.

Pred srpskim istoričarima i arheolozima je bio veliki zadatak da na veoma oskudnim materijalnim izvorima utvrde vreme nastanka ovog manastira i događaja koji su se na tom mestu odvijali.

Manastir se nalazi u blizini Aleksinca, a njegovi počeci i koreni nalaze se u dalekoj srednjovekovnoj prošlosti. Po priči mnogih sveštenih lica, ovo zdanje datira s početka 9. veka, što znači da je stariji i od Hilandara i od Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih.

Pošto mnogi podaci ne postoje o ovom svetom mestu, samim tim se ne zna ko je sagradio prvobitno zdanje, odnosno ko je glavni ktitor.

Sadašnja manastirska crkva, iako skromnog izgleda i veličine, nije originalno zdanje. Zbog Osmanlija i njihovih pohoda ovo je njeno drugo ili treće zdanje. Uprkos svim poteškoćama, uvek je zidana na istom mestu, iako je više puta rušena, odnosno iz temelja obnavljana.

Manastir je prvobitno izgrađen od kamena, ali je slično mnogim našim svetinjama bio rušen, paljen i pljačkan. Kako bi spretili bahato ponašanje razbojnika koji su ulazili u crkvu na konjima, tada je odlučeno da svi ulazi budu veoma niski, što je ujedno i glavna karakteristika ovog zdanja.

“Stolp” ili Manastirski zvonik sa svoja dva zvona je veoma upečatljiva građevina, jedinstvena u celom Pomoravlju. Sazidan kompletno od kamena u tri nivoa, u prošlosti je služio za lečenje psihičkih bolesnika koji bi u svetom lečilištu boravili svega oko mesec i po dana.

Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama odlaze zdravi i isceljeni.

Svi koji posete manastir Svetog Romana imaju priliku da se poklone moštima ovog sveca i da mu se obrate za nebesku pomoć.

Posetiocima se preporučuje da s, najpre molitvom, a zatim i konzumacijom vode sa izvora za koji se veruje da je sveta, obrate Svetom Romanu za pomoć.

Po priči mnogih vernika, ova svetac zaista ispunjava sve dobronamerne želje, pa je samim tim “njegov dom” veoma popularan među turistima.

Mihajlo Pavić

Komentara: 8


# Vitkovac manastir Sveti Roman Praskovče Đunis
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+9) (-7)

  miki 12.08.2014.
  Malo poznavanje uze okoline nije naodmet ni za pisca ovih redova.Manastir se nallazi u blizini Raznja...a ne ALEKSINCA..

 • (+7) (-1)

  perkan 12.08.2014.
  pripada opstini razanj, ali jeste u blizini Aleksinca... kao i Djunis...
  ne znam da li je aleksinacka crkvena opstina... kako vec ide podela u SPC

 • (+5) (-5)

  Miki 12.08.2014.
  Cak je i druga eparhija...krusevacka... Kao i Djunis!

 • (+9) (-4)

  Marija 13.08.2014.
  Mislim da je izuzetno neprofesionalno objavljivati ovakve clanke! Ovo ne da nema veze sa zivotom i sa verom nego je na granici pristojnog. Ko god da je pisao clanak trebalo je da malo nesto procita predhodno i edukuje se! Kakvo bre ispunjavanje zelja? I sada ce ,,vracarke,, iz cele yemlje da nagrnu u ovu svetinju! BRUKA!!!!

 • (+8) (-4)

  Aleksinčanka 13.08.2014.
  Manastir koji ispunjava želje... čudno...

 • (+1) (-4)

  moguce je 08.04.2016.
  Ja sam cuo, neko mi reko, da dodjes tamo i bitno je samo da pozelis i sve je reseno u najkracem mogucem periodu. Kupis 1 2 svece ostavis 10 dinara i dodjes kad se setis neceg sto ti treba. Pozdrav vernicima.

 • (+3) (-3)

  Igor 29.10.2017.
  Manastir Sveti Roman nije kruševačka eparhija nego niška, kao i Đunis.

 • (+11) (-1)

  S 29.10.2017.
  Veoma lep manastir i okolina ma kojoj eparhiji ili opstini pripadao.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima