Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осмо чудо света у срцу Србије: Да ли је ово једини манастир који испуњава жеље?

rss

12.08.2014. Телеграф

По причи многих верника, Свети Роман заиста испуњава све добронамерне жеље. До сада су забележени случајеви да болесни уз редовне молитве и пост кућама из манастира у близини Алексинца одлазе здрави и исцељени

Осмо чудо света у срцу Србије: Да ли је ово једини манастир који испуњава жеље?

Прелиставајући историјске књиге и етнографске записе, можемо да приметимо да су приче о чудесном остварењу свих жеља биле заступљене у свим културама и у свим периодима прошлости.

У јужној Србији одавно влада веровање да је манастир на десној обали Јужне Мораве чудотворан, а да светац коме је посвећен испуњава све добронамерне молитве.

Манастир Свети Роман  је један од најстаријих српских манастира за које је везано веровање о остварењу свих жеља.

Пред српским историчарима и археолозима је био велики задатак да на веома оскудним материјалним изворима утврде време настанка овог манастира и догађаја који су се на том месту одвијали.

Манастир се налази у близини Алексинца, а његови почеци и корени налазе се у далекој средњовековној прошлости. По причи многих свештених лица, ово здање датира с почетка 9. века, што значи да је старији и од Хиландара и од Жиче, Сопоћана, Грачанице и многих других.

Пошто многи подаци не постоје о овом светом месту, самим тим се не зна ко је саградио првобитно здање, односно ко је главни ктитор.

Садашња манастирска црква, иако скромног изгледа и величине, није оригинално здање. Због Османлија и њихових похода ово је њено друго или треће здање. Упркос свим потешкоћама, увек је зидана на истом месту, иако је више пута рушена, односно из темеља обнављана.

Манастир је првобитно изграђен од камена, али је слично многим нашим светињама био рушен, паљен и пљачкан. Како би спретили бахато понашање разбојника који су улазили у цркву на коњима, тада је одлучено да сви улази буду веома ниски, што је уједно и главна карактеристика овог здања.

“Столп” или Манастирски звоник са своја два звона је веома упечатљива грађевина, јединствена у целом Поморављу. Сазидан комплетно од камена у три нивоа, у прошлости је служио за лечење психичких болесника који би у светом лечилишту боравили свега око месец и по дана.

До сада су забележени случајеви да болесни уз редовне молитве и пост кућама одлазе здрави и исцељени.

Сви који посете манастир Светог Романа имају прилику да се поклоне моштима овог свеца и да му се обрате за небеску помоћ.

Посетиоцима се препоручује да с, најпре молитвом, а затим и конзумацијом воде са извора за који се верује да је света, обрате Светом Роману за помоћ.

По причи многих верника, ова светац заиста испуњава све добронамерне жеље, па је самим тим “његов дом” веома популаран међу туристима.

Михајло Павић

Коментара: 8


# Витковац манастир Свети Роман Прасковче Ђунис
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+9) (-7)

  miki 12.08.2014.
  Malo poznavanje uze okoline nije naodmet ni za pisca ovih redova.Manastir se nallazi u blizini Raznja...a ne ALEKSINCA..

 • (+7) (-1)

  perkan 12.08.2014.
  pripada opstini razanj, ali jeste u blizini Aleksinca... kao i Djunis...
  ne znam da li je aleksinacka crkvena opstina... kako vec ide podela u SPC

 • (+5) (-5)

  Miki 12.08.2014.
  Cak je i druga eparhija...krusevacka... Kao i Djunis!

 • (+9) (-4)

  Marija 13.08.2014.
  Mislim da je izuzetno neprofesionalno objavljivati ovakve clanke! Ovo ne da nema veze sa zivotom i sa verom nego je na granici pristojnog. Ko god da je pisao clanak trebalo je da malo nesto procita predhodno i edukuje se! Kakvo bre ispunjavanje zelja? I sada ce ,,vracarke,, iz cele yemlje da nagrnu u ovu svetinju! BRUKA!!!!

 • (+9) (-4)

  Aleksinčanka 13.08.2014.
  Manastir koji ispunjava želje... čudno...

 • (+1) (-4)

  moguce je 08.04.2016.
  Ja sam cuo, neko mi reko, da dodjes tamo i bitno je samo da pozelis i sve je reseno u najkracem mogucem periodu. Kupis 1 2 svece ostavis 10 dinara i dodjes kad se setis neceg sto ti treba. Pozdrav vernicima.

 • (+3) (-3)

  Igor 29.10.2017.
  Manastir Sveti Roman nije kruševačka eparhija nego niška, kao i Đunis.

 • (+11) (-1)

  S 29.10.2017.
  Veoma lep manastir i okolina ma kojoj eparhiji ili opstini pripadao.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима