Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tajna aleksinačke džamije

rss

15.03.2017.

Pred oslobođenje od Turaka na prostoru današnje škole Vožd Karađorđe i Gimanzije Turci su imali neku vrstu gradske četvrti, sa velikim kućama, sarajima, amamima.

Tajna aleksinačke džamije

Naravno, pošto su bili posvećeni vernici, imali su i svoju džamiju, sa čijeg je vrha hodža pevao Aleksinčanima bogougodnim glasom.

Pored džamije, na većem prostoru, bilo je i tursko groblje za otmenije i viđenije Turke, sa tzv tulumima (grobnicama).

Sve to se nalazilo na mestu današnjeg internata i Gimanzije, a tu je bila i hodžina kuća. O tome šta se desilo sa džamijom i hodžinom kućom možemo samo nagađati, jer o tome nema pisanih tragova.

Narod kulukom gradio, narod i srušio, a cigle pečene iskorišćene su za nove građevine. S obzirom da se te i naredne godine gradila naša crkva i da se od države iskalo mnogo materijala, a da nije slat, možemo samo pretpostaviti gde su ugrađene.

Ali, to je ostala tajna i do današnjih dana, možda su neki stari sveštenici i znali nešto o tome, ali su ih 1916. pobili Bugari, pa su tajnu odneli u grob.

Fejsbuk profil Aleksinac Večiti grad

Komentara: 2


# istorija islam džamija Turci
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+17) (-2)

    Turkmenistanija i Karleušanija. 16.03.2017.
    ... sa čijeg je vrha hodža pevao Aleksinčanima bogougodnim glasom...Ako dođu migranti, moglo bi se to lepo vreme povratiti, kad je grad cvetao i širio se....i Evropa pomoć daće, po 10 eura za svakog migranta,dnevno...

  • (+14) (-2)

    Gradjanin AL 17.03.2017.
    Sada je tu vlasnik hotela Bosfor, pa neka napravi novu dzamiju. Dozvoljeno mu je da bude predsednik KK Napretka, da preuzme ALT TV, sta je sledece?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima