Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тајна алексиначке џамије

rss

15.03.2017.

Пред ослобођење од Турака на простору данашње школе Вожд Карађорђе и Гиманзије Турци су имали неку врсту градске четврти, са великим кућама, сарајима, амамима.

Тајна алексиначке џамије

Наравно, пошто су били посвећени верници, имали су и своју џамију, са чијег је врха хоџа певао Алексинчанима богоугодним гласом.

Поред џамије, на већем простору, било је и турско гробље за отменије и виђеније Турке, са тзв тулумима (гробницама).

Све то се налазило на месту данашњег интерната и Гиманзије, а ту је била и хоџина кућа. О томе шта се десило са џамијом и хоџином кућом можемо само нагађати, јер о томе нема писаних трагова.

Народ кулуком градио, народ и срушио, а цигле печене искоришћене су за нове грађевине. С обзиром да се те и наредне године градила наша црква и да се од државе искало много материјала, а да није слат, можемо само претпоставити где су уграђене.

Али, то је остала тајна и до данашњих дана, можда су неки стари свештеници и знали нешто о томе, али су их 1916. побили Бугари, па су тајну однели у гроб.

Фејсбук профил Алексинац Вечити град

Коментара: 2


# историја ислам џамија Турци
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+17) (-2)

    Туркменистанија и Карлеушанија. 16.03.2017.
    ... са чијег је врха хоџа певао Алексинчанима богоугодним гласом...Ako дођу мигранти, могло би се то лепо време повратити, кад је град цветао и ширио се....и Европа помоћ даће, по 10 еура за сваког мигранта,дневно...

  • (+14) (-2)

    Gradjanin AL 17.03.2017.
    Sada je tu vlasnik hotela Bosfor, pa neka napravi novu dzamiju. Dozvoljeno mu je da bude predsednik KK Napretka, da preuzme ALT TV, sta je sledece?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима