Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac - 13 godina posle

rss

06.04.2012. Prilog Mirjane Živković

Svakog 5. aprila u Aleksincu se obeležava Dan sećanja na žrtve NATO agresije u kojoj je život izgubilo 11 ljudi, a 50 povređeno. Trinaest godina posle, Aleksinac je obnovljen.

Aleksinac - 13 godina posle

Na današnji dan pre trinaest godina u 21 čas i trideset i pet minuta NATO je sa šest teških projektila uništio uži centar Aleksinca. Život je tada izgubilo 11 ljudi, a 50 povređeno. Uništeno je 35 porodičnih kuća i teško oštećeno 125 stanova.

Pred spomenikom poginulim u NATO bombardovanju, na mestu na kome je rudarski grad Aleksinac doživeo drugu veliku tragediju u svojoj novijoj istoriji, doktorka Nataša Nedeljković kaže da je poznavala gotove sve žrtve.

Među uklesanim imenima poginulih, nalaze se imena njenih komšija, strica i, po nju najbolnije, supruga Predraga.

Posledice bombardovanja te užasne petoaprilske noći, još stravičnije su izgledale kad je svanulo. U porušenom Domu zdravlja stradao je i dever Milke Stojanović. Pred samu tragediju, kako kaže Milka, razmišljala je samo o svom sinu koji je bio na ratištu i baš te večeri on joj se javio telefonom.

Danas 13 godina posle, život u Aleksincu se polako normalizuje. Grad je, u međuvremenu, obnovljen. Za porodice žrtava bombardovanja izgrađeno je 140 stanova i obnovljeno 650 objekata.

Aleksinčani ne zaboravljaju, ali nerado govore o proleću 1999. godine.

video...

Komentara: 1


# Aleksinac NATO
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    maki 15.04.2012.
    Ne ponovilo se


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}