Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Живот постоји и занимљив је и ван екрана - показује дечији роман Алексинчанина Ивана Драјзла

rss

11.12.2023. Јужне вести

Јунак првог романа за децу писца Ивана Драјзла након завршеног петог разреда морао је екране да замени животом на селу са бабом и јако бојао да ће му бити досадно, али ипак тражио да остане и дуже. Драјзл, иначе родом Алексинчанин, у тек објављеном роману Добро јутро, Колумбо пише о посебно важној теми последњих година, екранима који су заменили реалан живот многе деце, па се нада да ће привући пажњу и родитеља. Овај роман промоцију ће имати на предстојећем нишком Сајму књига.

фото: И. Д.

рајзл је доктор филолошких наука, јавности познат као писац и стенд-ап комичар, а Добро јутро, Колумбо је његов први роман за децу. Верује да је за предпубертетски узраст, од 10 до 14 година, јер је то период када их највише привлаче игре и екрани, али су способни и да их замене неким занимљивим вештинама и активностима.

Прича је управо о виртуелном свету који је окупирао пажњу и заменио на неки начин стваран живот многе деце данас, а јунак Ивановог романа се суочава са заменом екрана селом.

Сви се бојимо да су постали зависни од екрана и да се не баве довољно другим стварима, за које као родитељи мислимо да су потребне. Ово је роман о једном таквом дечаку, који је завршио 5. разред и који воли да проводи време испред свих врста екрана, али је због реновирања стана морао да проведе недељу дана код бабе на селу, без телевизора, интернета, игрица. У први мах се бојао да ће му бити досадно и да не зна како ће то да поднесе, али тамо упознаје локалну децу, почињу да се дешавају и неке мистериозне ствари које жели да истражи и да не бих откривао све, али после 5 дана зове оца и пита га може ли да остане још који дан дуже - наводи.

Његов јунак је сазнао да занимљив свет постоји и ван екрана и да не мора бити досадан, а истиче да деца која су прочитала роман у претпродукцији потврђују да прича држи пажњу и да им се допада. Ипак, аутор се нада да ће привући и пажњу родитеља, пре свега деце која не читају довољно.

Јер сматрам да су родитељи ти који треба да мотивишу децу да читају и да ако она нађу неки садржај за који ће рећи да је важан и да желе да то њихова деца прочитају, можда ће уложити напор да би својој деци на неки начин то приближили. Тако да првенствено циљамо родитеље, јер деца не могу да дођу до књиге сама без посредства одраслих - додаје аутор.

Иван сматра да је ово на неки начин и експеримент уживо, јер до сада нисмо имали ни једну генерацију одраслих која је детињство провела са толиком количином екрана, посебно мобилних телефона, па не знамо како то изгледа када одрасту.

Тек кад буду одрасла видећемо, можда нам се то неће допасти, али да пробамо да код преосталих генерација смањимо то што је више могуће. Као родитељ дечака који је сада у првом разреду и једног још мањег, желим да нешто урадим да би се променила ситуација док они дођу до тог узраста - истиче.

Овај роман првенац посвећен деци и њиховим родитељима је још свеж, изашао је из штампе пре недељу дана, а аутор најављује прву промоцију у Нишу, на Сајму књига у хали "Чаир" 13. децембра. Очекује да ће школе имати организоване доласке, али позива и родитеље да се одазову. Издавач је "Клетт" и требало би да након сајма књига буде доступна у "Хијероглиф" књижарама.

Када је реч о деци и њиховим родитељима, којима је наменио роман Добро јутро, Колумбо, Драјзл је написао и Водич за тате, а каже да је пре 5 година као коаутор написао кратку причу о пријатељству, у оквиру акције Удружења за ретке болести Србије, који су то делили на промоцијама по Србији, а неки из иностранства су то видели, превели на 26 језика и сада то користе.

Извор: Јужне вести
Фото: И. Д.


# књига промоција Иван Драјзл Сајам књига
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима