Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Život postoji i zanimljiv je i van ekrana - pokazuje dečiji roman Aleksinčanina Ivana Drajzla

rss

11.12.2023. Južne vesti

Junak prvog romana za decu pisca Ivana Drajzla nakon završenog petog razreda morao je ekrane da zameni životom na selu sa babom i jako bojao da će mu biti dosadno, ali ipak tražio da ostane i duže. Drajzl, inače rodom Aleksinčanin, u tek objavljenom romanu Dobro jutro, Kolumbo piše o posebno važnoj temi poslednjih godina, ekranima koji su zamenili realan život mnoge dece, pa se nada da će privući pažnju i roditelja. Ovaj roman promociju će imati na predstojećem niškom Sajmu knjiga.

foto: I. D.

rajzl je doktor filoloških nauka, javnosti poznat kao pisac i stend-ap komičar, a Dobro jutro, Kolumbo je njegov prvi roman za decu. Veruje da je za predpubertetski uzrast, od 10 do 14 godina, jer je to period kada ih najviše privlače igre i ekrani, ali su sposobni i da ih zamene nekim zanimljivim veštinama i aktivnostima.

Priča je upravo o virtuelnom svetu koji je okupirao pažnju i zamenio na neki način stvaran život mnoge dece danas, a junak Ivanovog romana se suočava sa zamenom ekrana selom.

Svi se bojimo da su postali zavisni od ekrana i da se ne bave dovoljno drugim stvarima, za koje kao roditelji mislimo da su potrebne. Ovo je roman o jednom takvom dečaku, koji je završio 5. razred i koji voli da provodi vreme ispred svih vrsta ekrana, ali je zbog renoviranja stana morao da provede nedelju dana kod babe na selu, bez televizora, interneta, igrica. U prvi mah se bojao da će mu biti dosadno i da ne zna kako će to da podnese, ali tamo upoznaje lokalnu decu, počinju da se dešavaju i neke misteriozne stvari koje želi da istraži i da ne bih otkrivao sve, ali posle 5 dana zove oca i pita ga može li da ostane još koji dan duže - navodi.

Njegov junak je saznao da zanimljiv svet postoji i van ekrana i da ne mora biti dosadan, a ističe da deca koja su pročitala roman u pretprodukciji potvrđuju da priča drži pažnju i da im se dopada. Ipak, autor se nada da će privući i pažnju roditelja, pre svega dece koja ne čitaju dovoljno.

Jer smatram da su roditelji ti koji treba da motivišu decu da čitaju i da ako ona nađu neki sadržaj za koji će reći da je važan i da žele da to njihova deca pročitaju, možda će uložiti napor da bi svojoj deci na neki način to približili. Tako da prvenstveno ciljamo roditelje, jer deca ne mogu da dođu do knjige sama bez posredstva odraslih - dodaje autor.

Ivan smatra da je ovo na neki način i eksperiment uživo, jer do sada nismo imali ni jednu generaciju odraslih koja je detinjstvo provela sa tolikom količinom ekrana, posebno mobilnih telefona, pa ne znamo kako to izgleda kada odrastu.

Tek kad budu odrasla videćemo, možda nam se to neće dopasti, ali da probamo da kod preostalih generacija smanjimo to što je više moguće. Kao roditelj dečaka koji je sada u prvom razredu i jednog još manjeg, želim da nešto uradim da bi se promenila situacija dok oni dođu do tog uzrasta - ističe.

Ovaj roman prvenac posvećen deci i njihovim roditeljima je još svež, izašao je iz štampe pre nedelju dana, a autor najavljuje prvu promociju u Nišu, na Sajmu knjiga u hali "Čair" 13. decembra. Očekuje da će škole imati organizovane dolaske, ali poziva i roditelje da se odazovu. Izdavač je "Klett" i trebalo bi da nakon sajma knjiga bude dostupna u "Hijeroglif" knjižarama.

Kada je reč o deci i njihovim roditeljima, kojima je namenio roman Dobro jutro, Kolumbo, Drajzl je napisao i Vodič za tate, a kaže da je pre 5 godina kao koautor napisao kratku priču o prijateljstvu, u okviru akcije Udruženja za retke bolesti Srbije, koji su to delili na promocijama po Srbiji, a neki iz inostranstva su to videli, preveli na 26 jezika i sada to koriste.

Izvor: Južne vesti
Foto: I. D.


# knjiga promocija Ivan Drajzl Sajam knjiga
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima