Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Свечано завршен Фестивал првоизведених представа у Алексинцу

rss

23.11.2015. РТС

Уручењем награда и представом "Бетон махала" у извођењу новопазарског позоришта у част награђених, у Алексинцу је синоћ затворен 4. Фестивал првоизоведених представа.

Свечано завршен Фестивал првоизведених представа у Алексинцу

Највише награда освојиле су представе " Мој син само мало спорије хода" и "Доктор Нушић".

Током 7 вечери фестивал је посетило око три и по хиљаде гледалаца. Свака представа играна је пред пуном салом, а тражила се и карта више.

"Ово је мала средина, немамо често прилику да гледамо позоришта из Београда, Крушевца, тако да нам ово много значи. Гледала сам сваку представу и на овом фестивалу ми се највише свидела 5. представа са Милошем Биковићем. Видим да је фестивал сваке године све бољи, познатија имена долазе, већа је заинтересованост", кажу грађани.

Управо публика, али и сам фестивал који је јединствен у региону, разлози су што позоришним уметницима из Београда, Шапца, или чак Загреба, одакле је и аутор награђеног текста, Алексинац није предалеко.

"Тешка су времена за драмске писце, и одржати фестивал који је посвећен драмском писцу и који ставља драмског писца у средиште фестивала је врло храбро, и срећан сам што сам овде", каже Ивор Мартинић, награда за најбољи драмски текст за представу "Мој син само мало спорије хода".

"Фестивалске награде и прилози пријају, и то је нешто што вас учвршћује да сте на правом путу као човек који се бави театром. Али без сатисфакције у директној комуникацији са публиком, без тога да публика верификује оно што сте радили, не постоји ни једна успешна представа", каже Кокан Младеновић, награда за најбољу режију за представу " Доктор Нушић".

Овогодишњи Фестивал на коме је изведено пет представа у званичној конкуренцији, и две гостујуће, био је посвећен његовом оснивачу глумцу Дуки Јовановићу.

"Дука Јовановић је правио селекцију, он је преминуо у јуну, и ми сада гледамо репертоар који је он бирао, бриљантно бирао и то је био мамц за публику, разлог да сала буде пуна", каже Милош Паовић, Центар за културу и уметност Алексинац.

Овај фестивал заузима све значајније место на мапи позоришних фестивала у Србији, а колико је важан позоришним уметницима говори то што позоришта долазе у Алексинац практично без накнаде.

Јелена Мариновић


# Милош Паовић Центар за културу и уметност фестивал Душан Дука Јовановић Фестивал првоизведених представа Кокан Младеновић Ивор Мартинић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима