Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Затворен 3. Фестивал првоизведених представа у Алексинцу

rss

23.02.2015. Јелена Мариновић, РТС

Уручењем награда и представом "Позови ме ради прељубе", ван званичне конкуренције, у извођењу алексиначког позоришта у Алексинцу је синоћ затворен 3. Фестивал првоизведених представа.

Затворен 3. Фестивал првоизведених представа у Алексинцу

Највише награда освојило је шабачко позориште за представу "Тектоника осећања", док је специјална Повеља за допринос српској драми уручена академику Драгославу Михаиловићу.

Током шест вечери Фестивал праизведби посетило је око две и по хиљаде гледалаца. Свака представа играна је пред пуном салом.

"Ово је препород за град. То нас усрећује, чекамо ово целе године. То је велика ствар у овом граду. Све сам гледао. Нисмо често у прилици да гледамо премијере", кажу грађани.

Управо публика, зарад које и читав труд, разлог је што позоришним уметницима из Београда или Шапца на пример, Алексинац није предалеко.

"Алексинац има очигледно неговану позоришну публику која долази на представе, тако да има разлога што се фестивал одржава баш овде", каже Сергеј Трифуновић, глумац.

"Код нас постоје фестивали са много већом финансијском подршком и од државе, фестивали са скупим пројектима, али је сала полупразна. Е овде публика свако вече пуни дворану", каже директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.

Фестивал на који професионална позоришта долазе практично без надокнаде, јер за културу овде нема много пара, у Алексинац је довео заљубљеник у позориште и свој град.

"Не треба много пара. Треба много труда, пријатеља, познанстава, организације, да се сви осете као код куће. И публика која живи за овај фестивал", каже Душан Дука Јовановић, уметнички директор фестивала.

Иако још можда сви позоришни уметници и не знају за алексиначки фестивал, они који су најдуже уз перо признање са овог фестивала посебно вреднују.

"Све сам дуго радио и срећан сам што сам дочекао да у Алексинцу то прочитају и виде и схвате да писање треба неговати", каже академик Драгослав Михаиловић, добитник специјалне Повеље за допринос српској драми.

Ово је једини такав фестивал у Србији и свакако најзначајнији културни догађај у Алексинцу.

 

Одлука жирија III Фестивала првоизведених представа

Специјалне награде:

- Специјална награда глумици Горици Поповић за улогу Флоренс Фостер Џенкинс у представи „Славна Флоренс“ позоришта „Атеље 212“ из Београда

- Специјална награда глумици Сузани Лукић за улоге Мине, Ксеније и Иве у представи „Бизарно“ Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

- Специјална награда глумици Исидори Рајковић за улогу Драге Машин у представи „Зелени зраци“ Књажевско-српског театра из Крагујевца

Награда за најбољу глумицу

Соња Милојевић за улогу Диане у представи „Тектоника осећања“ Шабачког позоришта

Награда за најбољег глумца

Игор Ђорђевић за улоге Мартина, Ричија и Дејана у представи „Бизарно“ Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

Награда за најбољу режију

Снежана Тришић за режију представе „Бизарно“ Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

Награда за најбољи драмски текст

Жељко Хубач за представу „Бизарно“ Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

Награда за најбољу представу у целини

„Тектоника осећања“ Шабачког позоришта

Награда за најбољу представу по избору публике

„Бизарно“ Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

 

Исидора Рајковић

Награда глумици Књажевско-српског театра из Крагујевца

Одлуком жирија Трећег Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, специјалну награду добила је глумица Исидора Рајковић за улогу Драге Машин у представи "Зелени зраци" Књажевско-српског театра из Крагујевца.

Исидора је награду добила за улогу Драге Машин у представи "Зеленизраци" аутора Горана Марковића, а у режији Милице Краљ.

 

коришћени материјали са Фејсбука


# позориште фестивал Душан Дука Јовановић Фестивал првоизведених представа Исидора Рајковић Драгослав Михаиловић Сергеј Трифуновић Зоран Карајић Ана Марковић Жељко Хубач
@WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима