Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zatvoren 3. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu

rss

23.02.2015. Jelena Marinović, RTS

Uručenjem nagrada i predstavom "Pozovi me radi preljube", van zvanične konkurencije, u izvođenju aleksinačkog pozorišta u Aleksincu je sinoć zatvoren 3. Festival prvoizvedenih predstava.

Zatvoren 3. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Najviše nagrada osvojilo je šabačko pozorište za predstavu "Tektonika osećanja", dok je specijalna Povelja za doprinos srpskoj drami uručena akademiku Dragoslavu Mihailoviću.

Tokom šest večeri Festival praizvedbi posetilo je oko dve i po hiljade gledalaca. Svaka predstava igrana je pred punom salom.

"Ovo je preporod za grad. To nas usrećuje, čekamo ovo cele godine. To je velika stvar u ovom gradu. Sve sam gledao. Nismo često u prilici da gledamo premijere", kažu građani.

Upravo publika, zarad koje i čitav trud, razlog je što pozorišnim umetnicima iz Beograda ili Šapca na primer, Aleksinac nije predaleko.

"Aleksinac ima očigledno negovanu pozorišnu publiku koja dolazi na predstave, tako da ima razloga što se festival održava baš ovde", kaže Sergej Trifunović, glumac.

"Kod nas postoje festivali sa mnogo većom finansijskom podrškom i od države, festivali sa skupim projektima, ali je sala poluprazna. E ovde publika svako veče puni dvoranu", kaže direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.

Festival na koji profesionalna pozorišta dolaze praktično bez nadoknade, jer za kulturu ovde nema mnogo para, u Aleksinac je doveo zaljubljenik u pozorište i svoj grad.

"Ne treba mnogo para. Treba mnogo truda, prijatelja, poznanstava, organizacije, da se svi osete kao kod kuće. I publika koja živi za ovaj festival", kaže Dušan Duka Jovanović, umetnički direktor festivala.

Iako još možda svi pozorišni umetnici i ne znaju za aleksinački festival, oni koji su najduže uz pero priznanje sa ovog festivala posebno vrednuju.

"Sve sam dugo radio i srećan sam što sam dočekao da u Aleksincu to pročitaju i vide i shvate da pisanje treba negovati", kaže akademik Dragoslav Mihailović, dobitnik specijalne Povelje za doprinos srpskoj drami.

Ovo je jedini takav festival u Srbiji i svakako najznačajniji kulturni događaj u Aleksincu.

 

Odluka žirija III Festivala prvoizvedenih predstava

Specijalne nagrade:

- Specijalna nagrada glumici Gorici Popović za ulogu Florens Foster Dženkins u predstavi „Slavna Florens“ pozorišta „Atelje 212“ iz Beograda

- Specijalna nagrada glumici Suzani Lukić za uloge Mine, Ksenije i Ive u predstavi „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta

- Specijalna nagrada glumici Isidori Rajković za ulogu Drage Mašin u predstavi „Zeleni zraci“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca

Nagrada za najbolju glumicu

Sonja Milojević za ulogu Diane u predstavi „Tektonika osećanja“ Šabačkog pozorišta

Nagrada za najboljeg glumca

Igor Đorđević za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta

Nagrada za najbolju režiju

Snežana Trišić za režiju predstave „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta

Nagrada za najbolji dramski tekst

Željko Hubač za predstavu „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta

Nagrada za najbolju predstavu u celini

„Tektonika osećanja“ Šabačkog pozorišta

Nagrada za najbolju predstavu po izboru publike

„Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta

 

Isidora Rajković

Nagrada glumici Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca

Odlukom žirija Trećeg Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, specijalnu nagradu dobila je glumica Isidora Rajković za ulogu Drage Mašin u predstavi "Zeleni zraci" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Isidora je nagradu dobila za ulogu Drage Mašin u predstavi "Zelenizraci" autora Gorana Markovića, a u režiji Milice Kralj.

 

korišćeni materijali sa Fejsbuka


# pozorište festival Dušan Duka Jovanović Festival prvoizvedenih predstava Isidora Rajković Dragoslav Mihailović Sergej Trifunović Zoran Karajić Ana Marković Željko Hubač
@WhistlerDick @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima