Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Фестивал праизведби у Алексинцу

rss

27.11.2012.

За најбољи драмски текст на првом Фестивалу праизведби у Алексинцу проглашена је драма Радослава Павловића "Девојке", у извођењу Народног позоришта из Ниша. Захваљујући фестивалу Алексинац је недељу дана био центар позоришних дешавања у Србији.

РТС: Фестивал праизведби у Алексинцу

Љубитељи позоришта у Алексинцу уживали су у Фестивалу праизведби. За шест дана могли су да погледају представе из Ниша, Крагујевца, Крушевца, Врања, Шапца и Београда.

И док је за стручну јавност овај фестивал важан због чињенице да је све мање нових текстова у позориштима, за Алексинац је то прилика да њихов град бар на недељу дана буде центар позоришних дешавања у Србији.

Грађани кажу да им много прија што сваке вечери има много људи који коментаришу представе, као и да је фестивал предиван.

Своје задовољство не крије ни Душан Дука Јовановић идејни творац фестивала праизведби, који се до деведестих одржавао у Параћину.

"Чини ми се да је ово врхунац славе коју сам хтео да имам, да мој град добије један значајан, прави фестивал", каже Јовановић.

Иако је глумцима изазов да раде по тексту који се први пут игра, то се у нашим позориштима не дешава тако често, па је овај фестивал утолико значајнији.

"Домаћи писац је доста скуп, нема пара, сви се опредељују за оне "мртве" који не траже паре, тако да домаћи писац, савремени домаћи писац је, нажалост, све већа реткост", каже Томислав Трифуновић, глумац.

Жељко Хубач председник жирија Фестивала првоизведених представа каже да је Фестивал Стеријиног позорја фестивал који је, понајвише учинио на афирмацији драмског текста у бившој Југославији, а данас је то, како каже, Фестивал праизведби.

Бранислав Недић управник Крушевачког позоришта каже да свака управа позоришта треба да подржи домаћег драмског писца, јер је то основа и драмска баштина.

Организатори се надају да ће Фестивал првоизведених представа постати мотив позориштима да се на својим сценама што више баве промоцијом нових текстова у Србији.


Награде на Фестивалу

У жирију Фестивала првоизведених представа у Алексинцу били су драмски писац Жељко Хубач, професор књижевности Иван Матејевић и преводилац Зоран Шакотић. Најбољи писац је Радослав Павловић за текст представе „Девојке" у извођењу Народног позоришта из Ниша.

Представа "Иза решетака" Крушевачког позоришта, по тексту Кокана Младеновића и Браниславе Илић и у режији Кокана Младеновића роглашена је најбољом представом Фестивала. Ова представа добила је и награду публике са највише освојених гласова.

Награда за најбољег глумца додељена је Љубомиру Бандовићу за улоге у представи "Стари дани" Врањског позоришта "Бора Станковић". Награда за најбољу глумицу припала је Деани Костић за улогу Шарлот у представи "Скривене стрепње" Шабачког позоришта.

За најбољег редитеља проглашен је Небојша Брадић за драматизацију и режију представе "Ноћ у кафани Титаник", у извођењу ансамбла Књажевско-српског театра из Крагујевца.


# позориште фестивал Иван Матејевић Бранислав Недић Душан Дука Јовановић Фестивал првоизведених представа Небојша Брадић Зоран Шакотић Жељко Хубач
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима