Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Festival praizvedbi u Aleksincu

rss

27.11.2012.

Za najbolji dramski tekst na prvom Festivalu praizvedbi u Aleksincu proglašena je drama Radoslava Pavlovića "Devojke", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša. Zahvaljujući festivalu Aleksinac je nedelju dana bio centar pozorišnih dešavanja u Srbiji.

RTS: Festival praizvedbi u Aleksincu

Ljubitelji pozorišta u Aleksincu uživali su u Festivalu praizvedbi. Za šest dana mogli su da pogledaju predstave iz Niša, Kragujevca, Kruševca, Vranja, Šapca i Beograda.

I dok je za stručnu javnost ovaj festival važan zbog činjenice da je sve manje novih tekstova u pozorištima, za Aleksinac je to prilika da njihov grad bar na nedelju dana bude centar pozorišnih dešavanja u Srbiji.

Građani kažu da im mnogo prija što svake večeri ima mnogo ljudi koji komentarišu predstave, kao i da je festival predivan.

Svoje zadovoljstvo ne krije ni Dušan Duka Jovanović idejni tvorac festivala praizvedbi, koji se do devedestih održavao u Paraćinu.

"Čini mi se da je ovo vrhunac slave koju sam hteo da imam, da moj grad dobije jedan značajan, pravi festival", kaže Jovanović.

Iako je glumcima izazov da rade po tekstu koji se prvi put igra, to se u našim pozorištima ne dešava tako često, pa je ovaj festival utoliko značajniji.

"Domaći pisac je dosta skup, nema para, svi se opredeljuju za one "mrtve" koji ne traže pare, tako da domaći pisac, savremeni domaći pisac je, nažalost, sve veća retkost", kaže Tomislav Trifunović, glumac.

Željko Hubač predsednik žirija Festivala prvoizvedenih predstava kaže da je Festival Sterijinog pozorja festival koji je, ponajviše učinio na afirmaciji dramskog teksta u bivšoj Jugoslaviji, a danas je to, kako kaže, Festival praizvedbi.

Branislav Nedić upravnik Kruševačkog pozorišta kaže da svaka uprava pozorišta treba da podrži domaćeg dramskog pisca, jer je to osnova i dramska baština.

Organizatori se nadaju da će Festival prvoizvedenih predstava postati motiv pozorištima da se na svojim scenama što više bave promocijom novih tekstova u Srbiji.


Nagrade na Festivalu

U žiriju Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu bili su dramski pisac Željko Hubač, profesor književnosti Ivan Matejević i prevodilac Zoran Šakotić. Najbolji pisac je Radoslav Pavlović za tekst predstave „Devojke" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

Predstava "Iza rešetaka" Kruševačkog pozorišta, po tekstu Kokana Mladenovića i Branislave Ilić i u režiji Kokana Mladenovića roglašena je najboljom predstavom Festivala. Ova predstava dobila je i nagradu publike sa najviše osvojenih glasova.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Ljubomiru Bandoviću za uloge u predstavi "Stari dani" Vranjskog pozorišta "Bora Stanković". Nagrada za najbolju glumicu pripala je Deani Kostić za ulogu Šarlot u predstavi "Skrivene strepnje" Šabačkog pozorišta.

Za najboljeg reditelja proglašen je Nebojša Bradić za dramatizaciju i režiju predstave "Noć u kafani Titanik", u izvođenju ansambla Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Komentara: 0


# pozorište festival Ivan Matejević Branislav Nedić Dušan Duka Jovanović Festival prvoizvedenih predstava Nebojša Bradić Zoran Šakotić Željko Hubač
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima