Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Рајевски у Горњем Адровцу и ове године окупио песнике из целе Србије

rss

30.08.2016. Милан Влајић, Радио Алексинац

Са адровачког виса јуче су се чули стихови наменски створени за манифестацију „Рајевском у част“ од тридесетак песника пристиглих из Београда, Крагујевца, Параћина, Крушевца, Скорице, као и Соко Бање, Лапова, Прокупља и наравно Алексинца.

Рајевски у Горњем Адровцу и ове године окупио песнике из целе Србије

Изговорена поезија из црквене порте као да је упућивала поруке на све четири стране света подсећајући нас да су људскост, братство и пожртвовање наших предака чинови који се морају памтити и поштовати.

Својом песмом на овогодишњим сусретима представио се и Ненад Глишић из Крагујевца, који каже да је веома поносан што је добио прилику да своје стихове говори Рајевском у част.

- Велика је ствар доћи на ово место због његових природних карактеристика и природне лепоте, због погледа који пуца одавде. А томе се додаје и историјска тежина коју ово место има и симболика чина давања живота какву је извео Рајевски за једну земљу у којој није рођен и за људе које је знао само по литератури. У том смислу присуство свих нас овде јесте својеврсна изјава дивљења због тог херојског ултимативног чина.

Сам предео адровачког виса једну од песникиња, Жану Марјанов Прокић, подсећа на време када је читала роман Ана Карењина.

- Ја сам овде по први пут и заиста се предивно осећам. Ваздух је диван, чист, а ово је место које говори много о прошлости и које ме је вратило у период кад сам читала роман Ана Карењина. Заиста се предивно осећам овде.

Када су гости задовољни, онда је и домаћин поносан, у овом случају председница Књижевног клуба „Велимир Рајић“ Александра Павловић, која то није скривала.

- Ови сусрети, бар што се домаћина тиче, били су успешни. Чуло се много лепих и квалитетних стихова, а оно што обогаћује ову манифестацију јесу стихови наменски писани баш за цркву или лик Рајевског. Имали смо песнике из више градова и заиста нам је драго што се много људи окупља на овај дан и што одаје пошту Рајевском.

На месту погибије чувеног пуковника Николаја Николајевича Рајевског већ 2. септембра очекује нас ново окупљање. Тада ће бити обележена 140. годишњица боја на Горњем Адровцу и погибије пуковника Рајевског, великог хероја и пријатеља српског народа.


# Ана Карењина Велимир Рајић Горњи Адровац Велимир Рајић књижевни клуб Николај Рајевски Александра Павловић Ненад Глишић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима