Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од „Бријуна” до „Ћуприје”

rss

23.11.2023. politika.rs

Фестивал првоизведених представа понудиће алексиначким поклоницима театра пет представа које је селектовао Небојша Брадић

Фото: Дејан Јевремовић

„Јуче, сутра, данас…” слоган је овогодишњег, 11. фестивала првоизведених представа (ПИП), који почиње данас и траје до 27. новембра у Алексинцу, ушушканом у долини Јужне Мораве и Моравице. Пробирљиви селектор Небојша Брадића понудиће алексиначким поклоницима театра пет представа које, иако прилично различите, имају заједничку нит с документом.

Селекцију чине представе „Било једном на Бријунима”, према тексту и у режији Кокана Младеновића, Битеф театра, те „НЛО” Ивана Вирипајева у режији Исидоре Гонцић, у извођењу Атељеа 212. Ту је и ауторски пројекат Бориса Лијешевића и Федора Шилија „Шта ће бити са свима нама” у продукцији Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина, као и представа „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у Ћупријском округу седамдесетих година 19. века”, према тексту и у режији Анђелке Николић, која је рађена у копродукцији Књажевско-српског театра Крагујевац, Пулс театра Лазаревац, Сеоског културног центра Марковац и београдске уметничке групе „Хоп.Ла!”, као и „Успаванка за Алексију Рајчић” Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића, ансамбла Драме Народног позоришта у Београду.

Редитељ Небојша Брадић је, како каже, гледао представе бројних позоришта из Србије без унапред задате теме фестивала, али је тек по завршеном избору увидео да постоји нешто што тај програм заједнички обухвата, а то је документ. Све селектоване представе повезује документарност, наравно на различите начине, као што су фотографије два чувена пара с Бриона, документарни сусрет с ванземаљцима, вербатим радионице из којих је настала зрењанинска представа, архивски материјали из затвора…

У част награђених биће изведена представа „Клара, догодило се нешто неочекивано” Анете Томашевић и Ивана Томашевића, који потписује и режију, а продукцију „Маска” из Шапца. О наградама ће одлучивати жири који ће радити у саставу: глумица Биљана Николић, театролог Мирослав Радоњић и драмски писац Горан Ибрајтер.

У пратећем програму актуелног фестивалског издања у Алексинцу биће отворена изложба фотографија са 10. ПИП-а аутора Марка Миладиновића, поставка позоришних плаката Ивана Мишића и изложба колажа „Правац позориште (док није касно)!” Иване Савић. Уз промоцију књиге „Других пет” биће представљена и издања Стеријиног позорја. У едукативном делу програма Небојша Брадић одржаће предавање на тему мјузикла у Алексиначкој гимназији, док ће глумачку радионицу за основце водити Биљана Николић.

Извор: politika.rs


# Центар за културу и уметност Фестивал првоизведених представа Небојша Брадић Тоша Јовановић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима