Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od „Brijuna” do „Ćuprije”

rss

23.11.2023. politika.rs

Festival prvoizvedenih predstava ponudiće aleksinačkim poklonicima teatra pet predstava koje je selektovao Nebojša Bradić

Foto: Dejan Jevremović

„Juče, sutra, danas…” slogan je ovogodišnjeg, 11. festivala prvoizvedenih predstava (PIP), koji počinje danas i traje do 27. novembra u Aleksincu, ušuškanom u dolini Južne Morave i Moravice. Probirljivi selektor Nebojša Bradića ponudiće aleksinačkim poklonicima teatra pet predstava koje, iako prilično različite, imaju zajedničku nit s dokumentom.

Selekciju čine predstave „Bilo jednom na Brijunima”, prema tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatra, te „NLO” Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić, u izvođenju Ateljea 212. Tu je i autorski projekat Borisa Liješevića i Fedora Šilija „Šta će biti sa svima nama” u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, kao i predstava „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, prema tekstu i u režiji Anđelke Nikolić, koja je rađena u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac, Puls teatra Lazarevac, Seoskog kulturnog centra Markovac i beogradske umetničke grupe „Hop.La!”, kao i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj Nebojša Bradić je, kako kaže, gledao predstave brojnih pozorišta iz Srbije bez unapred zadate teme festivala, ali je tek po završenom izboru uvideo da postoji nešto što taj program zajednički obuhvata, a to je dokument. Sve selektovane predstave povezuje dokumentarnost, naravno na različite načine, kao što su fotografije dva čuvena para s Briona, dokumentarni susret s vanzemaljcima, verbatim radionice iz kojih je nastala zrenjaninska predstava, arhivski materijali iz zatvora…

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Klara, dogodilo se nešto neočekivano” Anete Tomašević i Ivana Tomaševića, koji potpisuje i režiju, a produkciju „Maska” iz Šapca. O nagradama će odlučivati žiri koji će raditi u sastavu: glumica Biljana Nikolić, teatrolog Miroslav Radonjić i dramski pisac Goran Ibrajter.

U pratećem programu aktuelnog festivalskog izdanja u Aleksincu biće otvorena izložba fotografija sa 10. PIP-a autora Marka Miladinovića, postavka pozorišnih plakata Ivana Mišića i izložba kolaža „Pravac pozorište (dok nije kasno)!” Ivane Savić. Uz promociju knjige „Drugih pet” biće predstavljena i izdanja Sterijinog pozorja. U edukativnom delu programa Nebojša Bradić održaće predavanje na temu mjuzikla u Aleksinačkoj gimnaziji, dok će glumačku radionicu za osnovce voditi Biljana Nikolić.

Izvor: politika.rs


# Centar za kulturu i umetnost Festival prvoizvedenih predstava Nebojša Bradić Toša Jovanović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima