Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Фестивал првоизведених представа

rss

02.11.2023. Јужне вести

Првог дана продаје пакета улазница за 11. Фестивал првоизведених представа у Алексинцу, који се одржава од 22. до 27. новембра, пола сале је већ распродато, истичу организатори из Центра за културу, те закључују да је интересовање публике незабележено до сада. Верују да је томе допринела бриљантна селекција представа Небојше Брадића, али и то што се фестивал посвећен драмским писцима већ одлично позиционирао на позоришној мапи.

Фестивал првоизведених представа

Комад Кокана Младеновића поново ће се наћи на репертоару алексиначког позоришног фестивала, овог пута то је Било једном на Бријунима, у коме главне улоге тумаче Милан Марић и Бранислав Трифуновић, сутрадан ће публика моћи да види НЛО Атељеа 212, а затим сазна Шта ће бити са свима нама у извођењу зрењанинског театра.

Претпоследње је на репертоару Расветљавање случаја серије убистава тровањем у ћупријском округу седамдесетих година 19. века, а на крају такмичарског програма Успаванка за Алексију Рајчић. У част награђених глумци ће извести представу Клара, догодило се нешто неочекивано.

Иако практично тек најављен, овогодишњи Фестивал првоизведених представа, према речима организатора, већ је изазвао велико интересовање позоришне публике. Уредник програма и продуцент фестивала Милош Паовић каже да је посета у протеклој деценији постојања увек била на завидном нивоу, али да је овакво интересовање публике до сада незабележено.

Већ првог дана продаје пакета улазница, распродато је пола сале. Имамо захтеве за улазницама из свих околних градова, па чак и из неких који су стотинак километара удаљени од Алексинца. Овоме је вероватно допринела овогодишња бриљантна селекција представа Небојше Брадића, али је и очигледно да се наш фестивал, посвећен пре свега драмским писцима, одлично позиционирао на позоришној мапи - истиче Паовић.

Такође истиче да алексиначки позоришни фестивал, посвећен пре свега драмским текстовима и писцима, ове године није подржало Министарство културе.

Идеја оснивача фестивала, Дуке Јовановића, била је сјајна и до те мере оригинална да је успела да од Алексинца сваке године на недељу дана направи позоришну престоницу Србије. То су препознали и публика и стручна јавност, али нажалост не и Министарство културе, које је пројекат Фестивала ПИП оценило као врло добар, али га није финансијски помогло због недостатка средстава - закључује Паовић.

Улазница се до 13. новембра продају у пакету, по цени од 1.800 динара колико треба издвојити за све комаде, а након тога је планирана продаја појединачних карата по цени од 500 динара, уколико остане места због великог интересовање публике.

Програм 11. Фестивала ПИП
Фестивал почиње у среду, 22. новембра, а завршава се у понедељак 27. новембра, одржава се у Дому културе у Алексинцу и све представе почињу у 20 сати.

Среда, 22. новембар - Битеф театар, Београд - БИЛО ЈЕДНОМ НА БРИЈУНИМА
Текст и режија: Кокан Младеновић
Улоге: Милан Марић, Бранислав Трифуновић, Тихана Лазовић, Сања Марковић

Четвртак, 23. новембар - Позориште Атеље 212 Београд - НЛО
Текст: Иван Вирипајев
Режија: Исидора Гонцић
Улоге: Светозар Цветковић, Светислав Буле Гонцић, Драгана Ђукић, Лука Грбић, Ђорђе Стојковић, Лана Аџић

Петак, 24. новембар - Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин - ШТА ЋЕ БИТИ СА СВИМА НАМА
Ауторски пројекат Бориса Лијешевића и Федора Шилија
Режија: Борис Лијешевић
Улоге: Сара Симовић, Звонко Гојковић, Наташа Илин, Сања Радишић, Мирко Пантелић, Драган Ђорђевић, Стефан Јуанин, Дејан Карлечик

Субота, 25. новембар - Књажевско-српски театар Крагујевац / "Пулс театар" Лазаревац / Сеоски културни центар Марковац / Уметничка група Хоп.Ла! Београд - РАСВЕТЉАВАЊЕ СЛУЧАЈА СЕРИЈЕ УБИСТАВА ТРОВАЊЕМ У ЋУПРИЈСКОМ ОКРУГУ СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА 19. ВЕКА
Текст и режија: Анђелка Николић
Улоге: Ивана Недељковић, Јасмина Димитријевић, Јелена Цвијетић, Катарина Митровић, Маја Јовановић Спасојевић, специјална гошћа: Шарлота

Недеља, 26. новембар - Народно позориште у Београду - УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ
Текст: Ђорђе Косић
Режија: Југ Ђорђевић
Улоге: Вања Ејдус, Ива Милановић, Новак Радуловић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Данијела Милошевић, Младен Лукић, Горан Милошевић

Понедељак, 27. новембар - представа у част награђених - Сцена "Маска" Шабац - КЛАРА, ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО НЕОЧЕКИВАНО
Текст: Анета и Иван Томашевић
Режија: Иван Томашевић
Улоге: Анета Томашевић, Александра Ристић, Иван Томашевић

Извор: Јужне вести

Фото: ЦКУ Алексинац


# Центар за културу и уметност Душан Дука Јовановић Фестивал првоизведених представа Тоша Јовановић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима