Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Награђене две књиге Драгише Марковића

rss

16.09.2016. Текст и фото: Божа Марковић

Представљање књига Драгише Марковића "Сликали смо се на прагу куће" (приче) и "Деци целог света" (песме за децу)

Награђене две књиге Драгише Марковића

Представљање књижевних дела Драгише Марковића, из Житковца, која су на конкурсу Организационог одбора СО Смедеревска Паланка проглашена за десет најбољих књижевних остварења на селу и о селу у Републици Србији, одржано је у Градској библиотеци "Вук Караџић" у Алексинцу дана 15.9.2016.

О књигама су говорили академик проф. др Раденко Круљ, рецензентмр Срђана Ђурђевић и др Милутин Матић, председник Фестивала "Моје село у причама и песмама".

Програм је веома успешно видио Војкан Поповић, руководилац Завичајног одељења библиотеке.

Након отварања књижевног преподнева говорио је др Матић, представљајући села у Србији, која нестају у величини становништва једног града са преко 30000 становника, односно три града на Моравици - Алексинца и да ово стање може да се измени повећањем на села и културним стваралаштвом о животу на селу, какве су приче "Сликали смо се на прагу куће", чији је рецензент проф. Др Милутин Ђурићковић.

О књизи "Деци целога света" говорила је Срђана Ђурђевић, прочитавши из рецензије циклус о мацкама: "Песникове мачке доводе се у везу са многим другим животињама: са врапцем Подунавцем, према шаљивој песми из народне лирске поезије. Ту су још песме "Доћи се маца", "Мачка и славуј", "Мачка и миш", "Мачка и голуб", "Мачка и гавран" и "Мачка и густер".

Мачка и миш- поука:

"У том ланцу исхране,
у мачку миш стане,
време сваког једе,
најјачи победе!

У овом случају,
значај правди дају;
Отров је уследио,
мачку и миша победио!"

У току представљања књига аутор је прочитао неколико песама, а песму "Деци целог света" прочитала је преводилац и студент Филозофског факултета у Нишу Теодора Марковић.

Књиге Драгише Марковића штампаће "Светионик" из Крагујевца, што је у исто време награда за првих десет најбољих награђених књига на овом фестивалу.


# Драгиша Марковић књижевност Војкан Поповић фестивал књига Смедеревска Паланка Вук Караџић Срђана Ђурђевић Теодора Марковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима