Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министарство културе троструко повећало подршку Нишвилу, али…

rss

13.05.2021.

Нишвилле џез фестивал се захваљује Министарству културе Србије што га је коначно оценило најбољим музичким фестивалом, на недавнио завршеном конкурсу, доделивши му 4,2 милиона динара, што је троструко више него претходне године, када му је додељено 1,4 милиона.

Фото: Душан Митић - Цар

Нажалост, истиче директор Нишвила Иван Благојевић, то је готово троструко мање него што је додељено најбољим филмским фестивалима Палићу и Кустендорфу (по 12 милиона) или најбољем позоришном фестивалу – БИТЕФ-у (такође 12 милиона).

Колико су музички фестивали дискриминисани, најбоље говори збирно издвајање  за три најбоља филмска фестивала (Палић, Кустенфдорф и ФЕСТ) које износи 33 милиона динара – наспрам три најбоља музичка фестивала (Нишвилле, Гитар арт и Београдски џез фестивал) који су укупно добили 12, 2 милиона динара.

Наглашавамо да само техничко опремање Нишвилла кошта најмање троструко више од свих ових побројаних фестивала заједно, а да је једино Нишвилле рангиран у ТОП 10 европских џез фестивала – по лондонском Гардијану.

Треба напоменути да је Комисија за филмско стваралаштво ипак препознало један сегмент пратећих програма Нишвила и селектираних 100 музичких филмова који ће бити приказани на осам биоскопа, доделивши му додатних 200.000 динара.

То, нажалост, није био случај са Комисијом за драмско стваралаштво, које је одбило најквалитетнији пратећи сегмент фестивала - џез театарски фестивал Нишвила, са образложењем да није усклађен са општим интересом у култури иако је музички театар  данас светски примарни концепт. Двадесет интернационалних представа музичког опредељења су управо оно што недостаје позоришној сцени Србије (осим БИТЕФ-а Србија практично нема ни један међународни позоришни фестивал) и очигледно је да Комисија даје предност смотрама домаћих  и екс-Ју театара, као и додатним премијерама бројних београдских позоришта. Сјајне позоришне критике са представа приказаних током Нишвила последњих година (Културни дневник нас РТС-у, Вечерње новости, Политика, Блиц, Данас…) нису узете у обзир.

Из образложења Комисије закључујемо, каже Благојевић, да је боље да Нишлијама ускратимо упознавање са модерним театром и угасимо тај сегмент фестивала.

Не можемо а да се не начудимо критеријумима Комисије која додељује средства у позоришном свету непознатим фестивалима попут Борус Цап ПР “Беарс БМ” (1.500.000 динара),  или премијери исте агенције регистроване за туризам – под називом “Ко реку прља, има да надрља” (1.000.000 динара), која више асоцира на конкурсе Министарства за заштиту животне средине.

Парадокс је такође да на Конкурсу за драмско стваралаштво део новца одлази на адаптације позоришних зграда и набавку технике, иако су ваљда програми и стваралаштво приоритет Конкурса – каже Иван Благовић.

И на крају – закључује он, највећи део средстава опет је отишао Београду, па је време - или да у комисијама буде и неко изван Београда, или да се раздвоје опредељени буџети за Београд и остатак Србије, као и комисије.

Подсећамо да је Нишвил постао својевсни Фестивал–фестивала са 150 концерата, 20 позоришних-музичких представа, 100 музичких филмова, стрит арт ликовном колонијом, књижевним програмом, Стрипорамом, Зеленим атељеом, бројним изложбама, промоцијама… а у склопу фестивала се одржава и Serbian showcase, као и workshop на којем највеће звезде фестивала бесплатно едукују студенте музичких академија као и бројне излозбе промоције и радионице на 20 различитих бина. Под окриљем Нишвила ради и једини џез музеј у Србији. 


# Нишвил фестивал
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима