Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Маја Јовановић добитник награде за најбољег младог глумца на фестивалу "Јоаким Вујић"

rss

23.05.2017. Блиц, Јужна Србија Инфо

Уручивањем награда најбољима, вечерас је завршен 53. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" у Пироту.
Наша суграђанка Маја Јовановић добитник је награде за најбољег младог глумца до 25 година.

Маја Јовановић добитник награде за најбољег младог глумца на фестивалу "Јоаким Вујић"

Представи "Ружа, увела" у извођењу Позоришта "Бора Станковић" из Врања одлуком жирија додељена је награда за најбољу представу у целини. Овој представи припало је још пет награда.

Награда за најбољу режију додељена је Милану Нешковићу за режију представе "Ружа, увела" Позоришта "Бора Станковић" из Врања.

- Искрен да будем нисам очекивао оволико награда, мада сам им се надао. Мислим да ансамбл и само врањанско позориште заслужују да је тај квалитет потврдио кредибилитет позоришту и награде на Фестивалу како би они после толико година добили зграду коју заслужују а не да се смуцају по локалним државним предузећима где раде. Ово је велики успех а у исто време и парадигма српског позоришта и културе - каже Нешковић.

Жири је доделио и четири равноправне награде за најбоља глумачка остварења. Награде су добили Александар Алексић за улоге Бепа и Иванка у представи "Рибарске свађе" Народног позоришта Пирот, Кристина Јањић Стојановић за улогу Стане у представи "Ружа, увела" врањанског позоришта "Бора Станковић, Јелена Филиповић за улогу Цвете у комаду "Ружа увела" и Бојан Јовановић за улогу Косте у истој представи врањанског Позоришта "Бора Станковић".

Александар Алексић Фото: Зоран Панић / РАС Србија
- Искрено нисам очекивао награду али ми је ово признање веома драго. Захваљуем се Дамјану Кецојевичу који је радио сцениц покрет, редитељски Бојани Лазић И свим мојим колегама. За мене ово био изазов јер никада до сада нисам играо два лика. Процес рада је био диван - каже Александар Алексић.

Кристина Јањић Стојановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Кристина Јањић Стојановић каже да су сви помало у шоку.

- Можда смо очекивали неку награду али не оволико и овакав успех.Верујем да су сви глумци пресрећни.Предстоји нам да ову представу играмо и даље и учествујемо на фестивалима. Ово је ветар у леђа да идемо даље и потврда да смо направили добру представу. Жири је препизнао другачије читање Боре Станковића - каже Кристина Јањић Стојановић.

Глумац и уметнички директор врањанског Позоришта Бојан Јовановић добио награду за лик Косте у предстаи "Ружа, увела".

- Нисам очекивао награду. После селекције за Стеријино позорје смо почели да се надамо да ова представа може да постигне неки јуспех на неком фестивалу али овакав успех и шест награда нисмо очекивали - рекао је.

Бојан Јовановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Награда за најбољу сценографију додељује се Тамари Бушковић за упечатљиво и ефектно сценско решење у представи "Краљ Лир" Народног позоришта Ужице.

Награда за најбољу костимографију додељује се Зорани Петров за креацију костима у представи "Рибарске свађе" пиротског Народног позоришта.

Маја Јовановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Награда за најбољег младог глумца до 25 година додељена је Маји Јовановић за улогу Кеке у комаду "Рибарске свађе" Народног позоришта Пирот.

- Јако сам узбуђена због награде коју нисам очекивала. Захваљујем се свима, колегама из пиротског Позоришта, редитељки… Ово је најлепши подстрек у мојих 25 година. Награда ми пуно значи а њју доста младих колега је прижељкује. Она отвара врата за неке нове представе и сарадњу - каже Маја.

Специјална награда додељује се Јелени Мијовић за оригинално драмско дело "Ружа, увела" настало по мотивима дела Боре Станковића.

- Прво сам прочитала Бору Станковића једно 25 пута и све што сам могла да нађем о њему из свих углова.Мислим да велики познаваоци његовом дела не могу да одреде која је Борина а која моја рећеница у овоме што је написано. Нисам размишљало о наградама већ о томе да ли ће ово Позориште које носи Борино име а наручило текст, имати отпор према томе - каже Јелена.

У част награђених ансамбл Народног позоришта из Ужица играо је комад "Нечисте силе".

Зоран Панић, Блиц, Јужна Србија Инфо


# Пирот позориште фестивал Јужна Србија Радио С Бојан Јовановић Маја Јовановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима