Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Maja Jovanović dobitnik nagrade za najboljeg mladog glumca na festivalu "Joakim Vujić"

rss

23.05.2017. Blic, Južna Srbija Info

Uručivanjem nagrada najboljima, večeras je završen 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Pirotu.
Naša sugrađanka Maja Jovanović dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca do 25 godina.

Maja Jovanović dobitnik nagrade za najboljeg mladog glumca na festivalu "Joakim Vujić"

Predstavi "Ruža, uvela" u izvođenju Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja odlukom žirija dodeljena je nagrada za najbolju predstavu u celini. Ovoj predstavi pripalo je još pet nagrada.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milanu Neškoviću za režiju predstave "Ruža, uvela" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

- Iskren da budem nisam očekivao ovoliko nagrada, mada sam im se nadao. Mislim da ansambl i samo vranjansko pozorište zaslužuju da je taj kvalitet potvrdio kredibilitet pozorištu i nagrade na Festivalu kako bi oni posle toliko godina dobili zgradu koju zaslužuju a ne da se smucaju po lokalnim državnim preduzećima gde rade. Ovo je veliki uspeh a u isto vreme i paradigma srpskog pozorišta i kulture - kaže Nešković.

Žiri je dodelio i četiri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Nagrade su dobili Aleksandar Aleksić za uloge Bepa i Ivanka u predstavi "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta Pirot, Kristina Janjić Stojanović za ulogu Stane u predstavi "Ruža, uvela" vranjanskog pozorišta "Bora Stanković, Jelena Filipović za ulogu Cvete u komadu "Ruža uvela" i Bojan Jovanović za ulogu Koste u istoj predstavi vranjanskog Pozorišta "Bora Stanković".

Aleksandar Aleksić Foto: Zoran Panić / RAS Srbija
- Iskreno nisam očekivao nagradu ali mi je ovo priznanje veoma drago. Zahvaljuem se Damjanu Kecojeviču koji je radio scenic pokret, rediteljski Bojani Lazić I svim mojim kolegama. Za mene ovo bio izazov jer nikada do sada nisam igrao dva lika. Proces rada je bio divan - kaže Aleksandar Aleksić.

Kristina Janjić Stojanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Kristina Janjić Stojanović kaže da su svi pomalo u šoku.

- Možda smo očekivali neku nagradu ali ne ovoliko i ovakav uspeh.Verujem da su svi glumci presrećni.Predstoji nam da ovu predstavu igramo i dalje i učestvujemo na festivalima. Ovo je vetar u leđa da idemo dalje i potvrda da smo napravili dobru predstavu. Žiri je prepiznao drugačije čitanje Bore Stankovića - kaže Kristina Janjić Stojanović.

Glumac i umetnički direktor vranjanskog Pozorišta Bojan Jovanović dobio nagradu za lik Koste u predstai "Ruža, uvela".

- Nisam očekivao nagradu. Posle selekcije za Sterijino pozorje smo počeli da se nadamo da ova predstava može da postigne neki juspeh na nekom festivalu ali ovakav uspeh i šest nagrada nismo očekivali - rekao je.

Bojan Jovanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Tamari Bušković za upečatljivo i efektno scensko rešenje u predstavi "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Užice.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Zorani Petrov za kreaciju kostima u predstavi "Ribarske svađe" pirotskog Narodnog pozorišta.

Maja Jovanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Nagrada za najboljeg mladog glumca do 25 godina dodeljena je Maji Jovanović za ulogu Keke u komadu "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta Pirot.

- Jako sam uzbuđena zbog nagrade koju nisam očekivala. Zahvaljujem se svima, kolegama iz pirotskog Pozorišta, rediteljki… Ovo je najlepši podstrek u mojih 25 godina. Nagrada mi puno znači a njju dosta mladih kolega je priželjkuje. Ona otvara vrata za neke nove predstave i saradnju - kaže Maja.

Specijalna nagrada dodeljuje se Jeleni Mijović za originalno dramsko delo "Ruža, uvela" nastalo po motivima dela Bore Stankovića.

- Prvo sam pročitala Boru Stankovića jedno 25 puta i sve što sam mogla da nađem o njemu iz svih uglova.Mislim da veliki poznavaoci njegovom dela ne mogu da odrede koja je Borina a koja moja rećenica u ovome što je napisano. Nisam razmišljalo o nagradama već o tome da li će ovo Pozorište koje nosi Borino ime a naručilo tekst, imati otpor prema tome - kaže Jelena.

U čast nagrađenih ansambl Narodnog pozorišta iz Užica igrao je komad "Nečiste sile".

Zoran Panić, Blic, Južna Srbija Info


# Pirot pozorište festival Južna Srbija Radio S Bojan Jovanović Maja Jovanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima