Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Књижевни сусрети "Гордана Брајовић": Награде за децу писце

rss

20.04.2016. Д. Стојановић

19. пут у Алексинцу одржавају се дани дечје поезије и стваралаштва који носе име песникиње и репортера "Вечерњих новости"

Књижевни сусрети "Гордана Брајовић": Награде за децу писце

Уручењем награде за најбољу књигу за децу, објављену 2015, коју су равноправно добили Весна Алексић ("Каљави коњ")и Пеђа Трајковић ("Сваког петка, уторком у среду"), као и предајом признања најмлађима, ауторима награђених радова, у Дома културе у Алексинцу 20. априла ће бити одржани књижевни сусрети "Гордана Брајовић".

Дани дечје поезије и стваралаштва, који се одржавају 19. пут, носе име песникиње и репортера "Вечерњих новости". На почетку свечане академије заказане за 12 сати, биће приказан краткометражни филм "Гордана ће увек држати небо изнад нас", а затим ће се представити хор "Мали вокали", а госте ће поздравити председник општине Ненад Станковић.

Андреа Михајловић, ученица четвртог разреда Прве нишке гимназије "Стеван Сремац", казиваће своју песму овогодишњег фестивала "Живот и мишљење". Следе музички наступ Уне Димитријевић из Ниша, представљање Зборника награђених ђачких радова, а на самом крају следи најрадоснији тренутак - уручење награда ауторима најбољих дечјих радова, од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе.

Жири, којем је председавао Драган Богутовић, није имао лак задатак, јер је од 734 поетска и прозна рукописа од 312 аутора из 56 школа из целе Србије, морао да одабере четрдесетак који су понели награде. Слично је било и са књигама "одраслих" којих је на конкурс стигло 29, али је избор, једногласно, ипак пао на поменуте лауреате.

Покровитељ манифестације је СО Алексинац, организатор Центар за културу, аутор сценарија академије је песник Тоде Николетић, док ће програм водити глумац Слободан Бода Нинковић.

ЗЛАТНА ПОВЕЉА ДАНОЈЛИЋУ

СПЕЦИЈАЛНО признање, Златну повељу за допринос савременој књижевности за децу, ове године добио је Милован Данојлић, поводом нове песничке књиге "Куда иду корњаче", у издању "Букленда". Данојлић се писмом захвалио из Париза, а оно ће бити прочитано на манифестацији.

novosti.rs


# председник општине књижевност Гордана Брајовић Ненад Станковић фестивал Ана Јовановић Драган Богутовић СО Алексинац Бода Нинковић Весна Алексић Пеђа Трајковић Стеван Сремац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима