Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дани дечје поезије у Алексинцу

rss

27.04.2012. Д. СТОЈАНОВИЋ, Новости, Радио Алексинац

Јубиларни 15. Дани дечје поезије и стваралаштва „Гордана Брајовић“. Уручење награда за најбољу књигу за децу коју традиционално додељују „Новости“

Дани дечје поезије у Алексинцу

Оденут у беле трешњине цветове, град на Моравици данас ће оплеменити деца и песници, окупљени око 15. јубиларне манифестације Дани дечје поезије и стваралаштва „Гордана Брајовић“. На свечаној академији у сали Дома културе која почиње у 12 сати, после поздравних речи председника општине Ивана Димића, биће приказан филм „Гордана ће увек држати небо изнад нас“. Потом ће, уз представљање лауреата из предходних година, бити проглашени овогодишњи добитници награде „Гордана Брајовић“ и биће додељене награде деци - младим литерарним ствараоцима.

Тако ће се на једној од ретких свечаности у чијем су центру деца, у исто време и на једном месту, поново наћи младе литерате из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, и њихови идоли из читанки - угледни српски писци. Мали рударски град Алексинац, бар на један дан биће престоница поезије, културе и младости.

Награда „Гордана Брајовић“ за најбољу књигу намењену деци и омладини објављену између двају фестивала, коју традиционално додељују „Вечерње новости“, ове године биће уручена Љиљани Крстић из Алексинца за књигу бајки „Вез на камену“, у издању Нишког културног центра и Александри Лукић из Крушевца за збирку песама „Принцеза најлепшег кеза“, у издању „Панонске нити“ и „Култ арта“.

На конкурс је стигло 37 књига из пера 33 писца. Чланови жирија су били на великим мукама да издвоје најбоље песничке и прозне радове у категорији деце - ствараоца. А у конкуренцији је било 1.500 радова из 112 школа из пера 800 малих и младих аутора. Ипак, одлука је морала да се донесе, па ће тако данас бити додељено укупно 30 награда и десет похвала

Сви награђени и похваљени рукописи објављени су у специјалном Зборнику, у издању „Вечерњих новости“, који ће бити представљен у оквиру данашњег програма. Зборник носи име „Песма међу песницима“, а кумовао му је Драган Лукић, један од првих лауреата.

Петнаест година једног фестивала или искрених песничких сусрета у једном малом граду и много је и мало. За све то време у конкуренцији за награде било је 550 књига, као и преко 30.000 песама, прича, исписаних невештом ђачком руком. Многи међу њима постали су афирмисани песници и књижевници.


СВЕЧАНО

ОРГАНИЗАТОР фестивала Центар за културу и уметност, као и покровитељ Скупштина општине Алексинац, побринули су се и да данашњу свечану академију оплемени наступ певача Оливера Катића, прошлогодишњег финалисте серијала „Ја имам таленат“, а поред 22 досадашњих лауреата награде „Гордана Брајовић“, биће представљени и чланови Клуба раније награђених младих песника, њих деветоро, који су се минулих 15 година посебно истакли.


ЗЛАТНА ПОВЕЉА

У ОКВИРУ академије, Специјална награда Златна повеља „Гордана Брајовић“, биће додељена Љубивоју Ршумовићу за књигу „Заувари“ („Лагуна“) и за изванредан допринос књижевности за децу и развоју фестивала.


video...

Коментара: 0


# Центар за културу и уметност Гордана Брајовић Вечерње новости
@cekulaleksinac @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима