Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од данас до петка одржавају се књижевни сусрети Гордана Брајовић

rss

05.10.2020.

Јa ћу се вратити као цвет, пазите, моје латице биће љубичасте. У једном стиху, ову поруку оставила је Гордана Брајовић, песникиња и непоновљиви репортер "Вечерњих новости", у чију част ће се у Алексинцу, од данас до петка, одржати 23. књижевни сусрети са њеним именом.

Од данас до петка одржавају се књижевни сусрети Гордана Брајовић

Традиционално, у Горданином завичају, песници и деца, дружили су се на пролеће, у време трешњиног цвета, а због пандемије короне, смотра и додела награда најбољој књизи за младе, као и најуспешнијим радовима са конкурса за основце и средњошколце, померена је за почетак октобра.

Збирка песама "Рођен као змај - песме дечје и нимало наивне" ("Пчелица" из Чачка), песнику Драгану Хамовићу донела је признање "Гордана Брајовић" за најбољу књигу намењену деци и младима. Пре него што му у финалу манифестације, у петак на свечаној академији у Дому културе, буде уручена награда, Хамовић ће заједно са колегама Дејаном Алексићем, Милојем Радовићем, Горданом Тимотијевић и Миломирем Краговићем, у среду и четвртак, обилазити ђаке у школама у Алексинцу и околним местима и говорити стихове.

Песнички караван тако ће, у четвртак, обићи места Лознац, Крушје, Пешчаница, Трњане, Јаковље, Радевац, Гредетин, Корман, Горњи Љубеш, Доњи Љубеш, Витковац, Грејач, Кулина, Глоговица, Бујмир, Рудник. Сваке године, последњег дана смотре, песници одлазе и у школу у Горданином родном Суботинцу.

Трибина о књигама, читању и учитељима, под именом "Змајеви су међу нама и у читанкама" у којој ће учествовати песници, гости сусрета, биће одржана у четвртак од 19 часова у Дому културе. Смотру ће током ове недеље, поред "љубичастих стихова", обележити и концерти и представе за децу.

У понедељак ће од 19 часова на репертоару Дома културе бити представа "Гула", Театра 91, а у уторак премијера "Стилских вежби" Студија глуме ЦКУ. Нушићева "Аутобиографија", као монодрама, биће изведена у среду пре подне, за ученике издвојених одељења у Мозгову и Бовну, а "Пепељуга", Театра 91, од 19 часова у Дому културе у Алексинцу, где је у четвртак од 18.45 планирано отварање изложбе радова са конкурса Учитељског друштва.

ПОСТХУМНА ПРИЗНАЊА

ОДАНИМ сарадницима, фестивал је наменио постхумна признања, а она ће бити уручена породицама песника Драгана Колунџије, Душана Стојановића, дугогодишњег дописника "Новости" из Алексинца и професорке Тање Миленковић. Ове године биће организована и посебна акција прикупљања књига за библиотеку алексиначке Основне школе "Смех и суза", које ће моћи да се убацују у донаторске кутије у библиотеци "Вук Караџић" и холу Дома културе.

Извор


# Центар за културу и уметност Витковац Горњи Љубеш Доњи Љубеш Гордана Брајовић фестивал Гредетин Књижевни сусрети Гордана Брајовић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима