Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani dečje poezije u Aleksincu

rss

27.04.2012. D. STOJANOVIĆ, Novosti, Radio Aleksinac

Jubilarni 15. Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“. Uručenje nagrada za najbolju knjigu za decu koju tradicionalno dodeljuju „Novosti“

Dani dečje poezije u Aleksincu

Odenut u bele trešnjine cvetove, grad na Moravici danas će oplemeniti deca i pesnici, okupljeni oko 15. jubilarne manifestacije Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“. Na svečanoj akademiji u sali Doma kulture koja počinje u 12 sati, posle pozdravnih reči predsednika opštine Ivana Dimića, biće prikazan film „Gordana će uvek držati nebo iznad nas“. Potom će, uz predstavljanje laureata iz predhodnih godina, biti proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrade „Gordana Brajović“ i biće dodeljene nagrade deci - mladim literarnim stvaraocima.

Tako će se na jednoj od retkih svečanosti u čijem su centru deca, u isto vreme i na jednom mestu, ponovo naći mlade literate iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, i njihovi idoli iz čitanki - ugledni srpski pisci. Mali rudarski grad Aleksinac, bar na jedan dan biće prestonica poezije, kulture i mladosti.

Nagrada „Gordana Brajović“ za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini objavljenu između dvaju festivala, koju tradicionalno dodeljuju „Večernje novosti“, ove godine biće uručena Ljiljani Krstić iz Aleksinca za knjigu bajki „Vez na kamenu“, u izdanju Niškog kulturnog centra i Aleksandri Lukić iz Kruševca za zbirku pesama „Princeza najlepšeg keza“, u izdanju „Panonske niti“ i „Kult arta“.

Na konkurs je stiglo 37 knjiga iz pera 33 pisca. Članovi žirija su bili na velikim mukama da izdvoje najbolje pesničke i prozne radove u kategoriji dece - stvaraoca. A u konkurenciji je bilo 1.500 radova iz 112 škola iz pera 800 malih i mladih autora. Ipak, odluka je morala da se donese, pa će tako danas biti dodeljeno ukupno 30 nagrada i deset pohvala

Svi nagrađeni i pohvaljeni rukopisi objavljeni su u specijalnom Zborniku, u izdanju „Večernjih novosti“, koji će biti predstavljen u okviru današnjeg programa. Zbornik nosi ime „Pesma među pesnicima“, a kumovao mu je Dragan Lukić, jedan od prvih laureata.

Petnaest godina jednog festivala ili iskrenih pesničkih susreta u jednom malom gradu i mnogo je i malo. Za sve to vreme u konkurenciji za nagrade bilo je 550 knjiga, kao i preko 30.000 pesama, priča, ispisanih neveštom đačkom rukom. Mnogi među njima postali su afirmisani pesnici i književnici.


SVEČANO

ORGANIZATOR festivala Centar za kulturu i umetnost, kao i pokrovitelj Skupština opštine Aleksinac, pobrinuli su se i da današnju svečanu akademiju oplemeni nastup pevača Olivera Katića, prošlogodišnjeg finaliste serijala „Ja imam talenat“, a pored 22 dosadašnjih laureata nagrade „Gordana Brajović“, biće predstavljeni i članovi Kluba ranije nagrađenih mladih pesnika, njih devetoro, koji su se minulih 15 godina posebno istakli.


ZLATNA POVELjA

U OKVIRU akademije, Specijalna nagrada Zlatna povelja „Gordana Brajović“, biće dodeljena Ljubivoju Ršumoviću za knjigu „Zauvari“ („Laguna“) i za izvanredan doprinos književnosti za decu i razvoju festivala.



# Centar za kulturu i umetnost Gordana Brajović festival Večernje novosti
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima