Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење отпуштених радника Фрада

rss

29.04.2014. Отпуштени радници Фрада

Преносимо у целости саопштење групе отпуштених радника, синдикалаца фабрике Фрад из Алексинца

Саопштење отпуштених радника Фрада

Обраћамо се овим Саопштењем за јавност како би Ваши читаоци могли да имају потпуне информације, које нису "спиноване", односно окренуте ка интересу једне стране, у овом случају власнику и пословодству "Фрад филтера". Да Вас подсетимо, у саопштењу пословодства "Фрад филтера" које су неки медији објавили стоји да "Посла има и да се плате редовно исплаћују, да је уговорена нова испорука филтера за америчко тржиште као и то да једној мањој групи радника не одговарају нови услови рада и више посла". Камо среће да је све так, онда не би било потребе за нашим штрајком, који нас је коштао избацивања на улицу. Овим саопштењем, јавност је доведена у заблуду, а ми смо представљени као неозбиљни људи који не знамо шта хоћемо, јер се наводно жалимо на фабрику која извози, добро послује и добро и редовно плаћа. Ради заштите нашег интегритета и информисања јавности, молимо Вас да презентујете јавности ово Саопштење у складу са Вашом уређивачком политиком и допринесете објављивању једине истине о нашем положају у тој фабрици.

Овим путем желимо да демантујемо саопштење којим се пословодство "Фрада" огласило поводом отказа Уговора о раду деветорици радника. У саопштењу је наведена гомила неистина која ниједним папиром није документована.
Кажу да фирма добро послује и да се плате редовно исплаћују . Па зар бисмо ми више пута у последњих пар година организовали штрајкове упозорења и генералне штрајкове? Након сваког штрајка би нам уплатили део дуговања, а у наредном периоду би поново дошло до кашњења у исплати. Поред тога, воде се спорови пред редовним судовима где радници потражују заостале плате, неисплаћена боловања преко 3 0 дана, неуплаћене доприносе за дужи период, накнаде за превоз и сл. и у овом периоду плате се не исплаћују, већ се радницима дају позајмице и бонови. Са јучерашњим даном Фрад се налази у блокади од 55 милиона динара. Толико, нажалост, о "успешном" пословању некада најуспешније фабрике на овим просторима.

Што се извоза у Израел тиче, бројке су тачне, само што се не ради о 300 хиљада филтера, већ само лончића (празних), од којих Израелци касније праве филтере.

А што се нас, отпуштених радника, тиче просто је невероватно како смо ми ођедном, после 30 година рада, постали нерадници и бахати радници, само због тога што смо се усудили да од "Великог газде" затражимо на легалан и легитиман начин остварење својих основних и Уставом загарантованих права – права на рад и зараду. Не смемо да замислимо како би нас оквалификовали дас мо ми, не дај боже, као наш газда 5.октобра 2000. Царину, наоружани покушали да заузмемо Фрад.
А да нисмо само ми незадовољни, показала је подршка наших колега из Фрада и многих гражана којису нам у центру Алексинца у неколико наврата окупљањем у великом броју пружили подршку, што су и медији пропратили.
Даљу борбу за наша права, ми настављамо у Институцијама наше државе и сигурни смо да су право и правда на нашој страни.

Коментара: 2


# превоз Фрад саопштење
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Pravedan 29.04.2014.
  Dok god cutimo i trpimo nikad necemo osetiti nikakav boljitak. Sta je sa ostalim radnicima koji su dole u firmi, zasto cute? Cemu se nadaju?
  Odavno smo zreli za novu revoluciju i socijalni bunt!

 • (+0) (-0)

  bivsi radnik Fahopa,ALPOSA... 30.04.2014.
  OSTALI RADNICI IMAJU MUDA KO KLIKERE...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима