Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проф. Даница Поповић: Пропаст долара и златна рубља

rss

22.05.2022. НИН, Даница Поповић

Не прође година да неко не најави пропаст долара - и не деси се ништа. Прете му, кажу, разне опасности, а то су обично друге валуте.

Проф. Даница Поповић: Пропаст долара и златна рубља

Колико сте пута видели овакав наслов: „Крај хегемоније долара, јуан постаје нова светска валута“ или овакав: „Долар убрзано пропада, Путин га златном рубљом уништава!“. Или оно, кад је сам Путин ономад, 2014. године, изјавио: „Следи дедоларизација“, је ли ту било трага истини?

Погледајмо податке – ништа боље од тога не постоји. Видећемо одмах: у последњих тридесет година, свет највише тргује у доларима, у око 44 одсто вредности трансакција. Одмах се види и то да евро није никада стекао веће поверење од оног које је имала немачка марка – а како стоје ствари, и неће.
Швајцарски франак тек нема шансе да постане светска валута, а кинески јуан, упркос најавама, никако да крене тим путем. А рубља, где је она? Ту је, испод јуана, само има три пута мањи промет од њега, па се на приложеном графикону не види.

Како ће онда те валуте да униште долар? Јер, ту су и девизне резерве, где је долар неприкосновен, са својих 60 одсто светског учешћа. Евро узима око 25 одсто, неких пет одсто узима британска фунта, и то би било то.

Шта онда прети пропасти долара? Златна рубља? Је ли Русија стварно увела златни стандард, како јављају медији, не само они из Русије, већ исто читамо и на страницама Волстрит журнала?

Златни стандард важи тамо где се папирна валута по фиксном курсу размењује за злато – а то се, колико год ми Русе волели, неће десити. Истина је, нажалост, сасвим другачија: ко тамо продаје злато, добија папирне рубље, у фиксном износу, обрнуто не важи! Што рекоше у једном тексту у Ал Џазири – „руски ‘фиксни курс према злату’ треба посматрати као нешто слично фиксној цени цигара на Куби, а не некој озбиљној претњи за међународни финансијски поредак. Руска Централна банка је ионако одустала од ове политике 7. априла, мада су пропагандисти Кремља и предсказивачи краја долара томе посветили знатно мање пажње“.

Не кажем, како се америчка администрација понаша према свету, свет је заиста заслужио да има бољу резервну валуту него што је долар. То се пре свега односи на срамну политику Вашингтона да Русији замрзне све девизне резерве у САД. И како сад свет да им верује? А управо се доминација долара заснива на поверењу. Ево како: Америка никада није банкротирала, и свако ко је уложио милијарду долара или барем један цент у америчке обвезнице – добио их је, са каматом, онако како је договорено. А сад, Америка замрзава туђе паре!

То се никада раније није радило, бележе историчари. У доба најкрвавијих ратова, земље су једна другој уредно враћале дугове. Ево, чак и Украјина данас редовно плаћа Русији гас и нафту – а Руси је редовно испоручују. Али Запад сада има други циљ – да потпуно изолује Русију, ако је могуће – заувек.

Русија је у томе много помогла тиме што у читавој Путиновој владавини није направила никакав значајан технолошки помак, нити је постала велесила у било чему, осим у вађењу гаса и нафте. И шта бисте ви урадили у таквој геостратешкој игри? Заврнули славине за њихов гас и нафту, наравно. Америка је отишла и корак даље – и замрзнула руске девизне резерве.

Је ли то био пуцањ у стопало, показаће блиска будућност. Кинези су већ престрашени, јер 60 одсто девизних резерви држе у америчким обвезницама - а тако ће још дуго остати. Јер, далеко је пут до нове светске валуте. Кинези имају предуслове да је направе – велики су, привреда им убрзано расте, али – немају развијено финансијско тржиште. Америци је било потребно да победи у два светска рата и још да успостави политичку доминацију у свету, па да некако смени британску фунту са трона светске валуте. Данас такав јунак, на нашу жалост, није на видику.

www.nin.co.rs


# енергетика Русија економија САД Украјина НИН Даница Поповић долар рубља
@NedeljnikNIN @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима