Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Послата питања централи Грамера

rss

02.11.2014. Д. Остојић

Сва питања која смо објавили на сајту, а на која нам нико из Алексинца из руководства Грамера није одговорио, послао сам на адресе водећих људи у Немачкој.

Послата питања централи Грамера

Иако је директор Гионе обећао да ће нам одговорити на сва питања и послао нам имејл да му доставимо питања, ни после три недеље нема одговора. То је био основни разлог због ког сам кренуо на вишу инстанцу, и послао питања централи Грамера.

Јавности у вези целе ове приче дугујем једно појашњење, јер појединци покушавају да моју упорност на тему Грамера представе као да ја имам нешто против те фирме. Зато ћу покушати да објасним мало детаљније.

О инвестицијама у Алексинац мислим све најбоље, камо среће да је још три или пет Грамера. Немам проблем да похвалим свако ново радно место у производњи, невезано да ли је за то заслужан Грујица, Димић, Чеда Ракић или Ненад Станковић.

Да је среће да неко откупи ПИК, Пивару, да дође још десет компанија попут оне која је купила Фахоп итд. Ако погледате текстове у прошлости видећете да је наш сајт увек давао подршку свима који улажу у Алексинац. Ја сам потпуно свестан важности, тих производних фирми, како у општем интересу за град, тако и у личном интересу јер од пореза тих производних, приватних фирми уопште, ја и моје колеге примамо плату. Сваког месеца се добар део плата из Грамера потроши у Алексинцу, те је то још један плус.

Зашто сам се онда уопште укључио у причу око Грамера?

Има неколико разога. Први јер се у Грамер свако ново радно место платило државним новцем, и то 9.000 евра буџетских пара, или 4,5 милиона евра за првих 500 радника. Дакле локална јавност, и српска јавност уопште треба да зна за шта је тај новац отишао, и да ли су тачне информације да се поједини руководиоци у фирми иживљавају над запосленима, да ли је тачно да жене за ситницу добијају отказ, да многе од њих излазе на носила од премора и стреса?

Друго, да ли је тачно да се посао у Грамеру наплаћивао са по 500 евра? Добио сам потврду да је полиција чешљала ту тему, јер су постојале основане сумње да ту има неких детаља да је неко узимао новац за запошљавање?

Треће, зашто се радници не примају на основу огласа, и конкурса, па се дешава да нико не зна кад ће бити пријема радника јер о томе нема никаквих информација на огласној табли или огласима Националне службе за запошљавање.

Четврто, да ли је тачно да се и за посао чистача у Грамеру тражи чланство у владајућој партији, па се дешава да се поједини локални политичари хвале како су до сада запослили преко 50 својих чланова?

Пето, радници се стављају у јако лош положај у појединим моментима, па се дешава да су их обележавали прслуцима ако не испуне норму, или им недају да добровољно дају крв, или им се не плаћа прековремени рад, а има и појединих назнака да се за останак на посао многе раднице уцењују на разне начине.

Шесто, зашто је просечна плата у Грамеру у Србији пет пута мања него у Грамеру у Немачкој, да ли су наши радници добровољно приистали на улогу јефтине радне снаге, и ако јесу да ли то треба посматрати са потпуним одобравањем?

Да ли ова 6 разлога нису довољно добри аргументи, да се постави питање руководству Грамера о свему томе?

За једне нису, а за друге јесу.

Они који у Грамеру имају неке добре позиције ме стално критикују, они који су угњетавани се надају да ће им јавна дебата нешто помоћи.

Има и оних који кажу, па што тебе то брига Остојићу, ти имаш посао, пусти нека се они из Грамера сами боре.

Е па баш због тога што знам, да би свако ко ради у Грамеру моментално добио отказ када би кренуо да се буни и поставља нека од споменутих питања.

И још нешто, немојмо бити сигурни у своје послове, невезано да ли су државни или приватни, никоме није загарантовано радно место. Будимо солидарни, па помогнимо онима који су угњетавани од шефова или послодавца, или онима којима се без разлога прети отказом, небитно да ли је то сад Грамер, сутра можда буде Алт, прекосутра Дирекција или Центар за културу итд.. Никад се не зна, можда сутра тај ђаво дође и на наша врата.

 


# Душан Остојић Дирекција Фахоп Грамер Ненад Станковић сајт Пјерлуиђи Гионе
@zubarcina @Pier_Ghione @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима