Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И ЈУЛ је некада био cool

rss

10.12.2014. Д. Остојић

Покушај да се угаси сајт www.aleksinac.net је директно увођење цензуре на извештавање о проблемима локалне природе у Алексинцу.

И ЈУЛ је некада био cool

Овим текстом желим да покушам да локалним политичким моћницма појасним колико је гашење сајта једна глупа и погубна одлука. Ево и неколико разлога. Гашењем сајта људи који раде на њему годинама, неће престати да пишу нити ће престати да истражују локалну проблематику. Данас свако може регистровати сајт и писати о свему, осим онога шта је законом забрањено, увредљиво или позива на насиље. Дакле гашењем сајта се само мења локација на којој ће се текстови наћи. Уместо www.aleksinac.net постојаће сајт www.alinfoweb.net, на пример.

Друго, бранећи слободу медија на локалу, драги представници актуелне власти, стварате могућност да за пар година кад одете у опозицију имате неко читано гласило преко кога ћете заступати своје ставове. Данас сте апсолутни господари живота и смрти у Алексинцу, али ће и то проћи. Већи и моћнији су отишли у опозицију, а камоли Неша, Чеда и Грујица. Сетите се, господо локални политичари, колико је Јул био моћан па је све то пало у воду после пар година власти и једног петооктобарског преврата. Сетите се колико је Раде Марковић био моћан, па је данас десету годину у затвору, иако је руковдио системом моћи и утицаја какав је Државна безбедност. Сетите се моћи једног Легије и где је сад? У затвору. А пре само десетак година постројавао је и државне функционере и политичаре и криминалце. Данас у Забели сваког јутра њега постројавају затворски чувари.

Доћи ће ускоро неки нови избори, можда се направи и нека нова власт, можда у њој не буде места за вас и вашу војску уручилаца отказа, забрањивача сајтова и наместилаца тендера.

Сетите се у чијем сте сећању потписали аутограм жилетом најновије генерације. Неки од њих су носиоци опроштаја Патријарха Павла, а неки су можда осветници Кнеза Лазара.

И да не идем далеко у прошлост, размислите да ли ће Вам за месец два закуцати нека делегација ОЕБС-а на врата, или ће омбудсман можда пожелети да се позабави тиме. Не верујем да ће се представници амбасада и организација за слободу медија много бавити тиме, али никад се не зна. У недостатку посла можда неки нови Девенпорт пожели да дође у наш град.

За сада драги Нешо, Чедо и Грујице водите са 1:0.

Угасићете сајт, а да ли ћете тиме све проблеме решити?

 


# Чедомир Ракић политика Душан Остојић Грујица Вељковић Ненад Станковић Алексинац.Нет сајт информатива извештавање ЈУЛ
@zubarcina @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима