Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пет година рада сајта Алексинац Нет

rss

28.03.2011.

Сајт Алексинац Нет ових дана слави један мали, али вредан јубилеј. То је пет година непрекидног рада.

Пет година рада сајта Алексинац Нет

Почели смо на пролеће 2006. године. У то доба није било пуно локалних сајтова, о Алексинцу ни један. Било је неких покушаја, али ни један се није задржао. Интернет слика о Алексинцу је била језива - претрага на претраживачима давала је само слике и текстове о бомбардовању од стране Нато-а.

Поменимо да у то време није ни било пуно корисника интернета са нашег подручја, јер су такве биле комуникационе структуре - дајал-ап путем телефонских линија, и неколико ИСДН прикључака.

Први публиковани текстови су изашли из наше редакције. Постављена је и прва страница о општини на популарном сајту Википедиа. Текст је мењан више пута, а оригинал се још увек налази овде.

Од самог почетка сајт је био отворен за све кориснике. Посетиоци су сами објављивали чланке, коментаре или постављали огласе. Касније је уследио и форум, који је био прилично активан до појаве фејсбука. Наша мала заједница је тако постала део неких савремених мрежа.

У почетку, велики успех је био када смо добили 200 корисника дневно. Сада је тај број премашен, тако да сваког дана више од 1000 људи посети наше странице. Посета је у сталном расту, тако да смо морали да повећамо број сервера који опслужује презентацију. Тиме смо постигли растерећеност и брзо отварање страница.

Сваким новим чланком мењала се интернет слика о Алексинцу. Покушали смо да пишемо што више лепих вести из Алексинца, али смо морали да будемо и реални. На жалост, више је било лоших вести.

Неки текстови су се ту нашли као прилози наших сарадника. Најчитанија вест јесте чланак о лечењу биљем са скоро 50 хиљада читања. Најпосећенији чланак на тему алексиначке општине јесте чланак о манастиру Липовац. Ова светиња позната је надалеко.

Најактивнији корисник је Дејан Станојевић, коме и дугујемо захвалност за најчитаније прилоге. На форуму је било више корисника са којима смо успешно сарађивали, захвалност за одабир тема форума дугујемо Марији Милорадовић.

Неизбрисив траг оставио је покојни Зоран Маринковић својим чланцима о одржавању спортске опреме и прилозима о параглајдингу.

Сајт је од октобра 2010. године у власништву агенције Инфо-Г. Ово је донело квалитативну промену. Усавршен је програмски код, повећан број сервера на располагању. На основу овог сајта покренут је портал Јужна Србија, за сада у експерименталној фази, надамо се ускоро и у продукцији. Редакција ове агенције броји више чланова и дописника са територије Јужне Србије. Материјал се активно размењује са другим редакцијама на територији алексиначке општине, региона и целе Србије.

Поводом петогодишњице рада покренули смо акцију бесплатних хостинга и мејлова за организације са алексиначке општине. Интересовање је значајно и сајтови су у процесу израде и постављања. Ускоро ћемо их промовисати.

У наредном периоду очекујемо да будемо још бољи и читанији. Зато ћемо бити професионалнији, а заједно ћемо стварати још лепшу интернет слику Алексинца.

 

Коментара: 0


# Зоран Маринковић Алексинац.Нет Александар Гвозден Јужна Србија сајт
@aleksinacnet @agvozden @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима