Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Aleksinac

rss

02.06.2006. Aleksandar Gvozden

Aleksinac

je opština - mesto u Srbiji 30 kilometara severno od Niša, a 200 kilometara južno od Beograda. Pored Aleksinca prolazi autoput, kao i pruga Beograd-Niš tako da je vrlo lako doći do ovog mesta. Ova saobraćajnica je deo autoputa E75, važne evropske trase koja povezuje srednju evropu sa bliskom istokom.

Populacija

Broj stanovnika se kreće oko 60 000 stanovnika na teritoriji opštine, a samo naselje - administrativni centar oko 17 000 stanovnika. Veliki broj stanovnika je u ostalim naseljenim mestima u ovoj opštini: Žitkovac, Mozgovo, Tešica - ukupno 72 naselja. Teritorija 707 km2.

Privreda

Velika teritorija ove opštine je ravničarskog karaktera tako da je dominantna poljoprivredna proivodnja. Uglavnom je zastupljena individualna i primarna proizvodnja. Ovo je posledica propadanja velikog poljoprivrednog giganta PIK Aleksinac. Od ostalih delatnosti izražen je privatni sektor u oblasti trgovine i usluga. Što se proizvodnje tiče zastupljena je metaloprerađivačka delatnost u maloj privredi (Komak M, Vabis, Start92, Tehnoelektro), a od većih preduzeća Slovenački Alpos, Frad u sastavu MPS grupe, EMPA (električni proizvodi).


Коментара: 1


#
@


 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима