Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Много поносних парада ниокочега

rss

03.10.2013. Иван Матејевић

„На самом почетку, не знам како да почнем.“
- објављени афоризам јако пригодан за ову сврху, јер ја у ствари зазирем од оваквих медија, мада су они сада можда и једини на које се обраћа пажња, једноставно дража ми је новинска хартија или глас с радија. Ваљда ћу се и ја прилагодити новим стремљењима.

Много поносних парада ниокочега

Онда, сигурно ће моји натписи бити у супротности с многим непрофесионално, емоционално острашћеним, с потпуним одсуством анализе и разјашњавања онога о чему говоре, написаним текстовима. То никако није добро за портал, али ја сам ту најмање крив. Ови текстови су наручени, а што је најгоре ничим плаћени нису,  па зато неће имати респектног дуга ни према коме.

 

МНОГО ПОНОСНИХ ПАРАДА НИОКОЧЕГА

Није ми јасно зашто се диже оволика буко око Параде поноса, Прајда илити како се већ све назива манифестација у којој групација, популација, припадници или веч ко зна ко, истих сексуалних опредељења, шетњом желе да укажу на оспорена им права. Пре свега није ми јасна кованица Парада поноса.

Понос – м. 1. а) осећање сопствене вредности или вредности неког свог блиског; б) осећање задовољства због постигнутог успеха; 2. оно чиме се неко поноси; 3. претерано високо мишљење о себи и омаловажавање других, необичнос, охолост.

Парада - ж. Фр. 1.а)  војничка свечана смотра; б) свечана поворка спортиста, омладинских организација; ц) прослава, свечаност.

Значења су узета из Речника српскохрватског књижевног језика у издању Матице Српске, Нови Сад 1971. А та значеја се нису променила ни до данашњих дана, без обзира, што је то Српскохрватски језик. Ја сам рођен и школовао сам се када је то би признати језик и немам никакву намеру да делим а ни да умножавам када је језик у питању. Зна се до којих неприлика то доводи. Имамо искуства Индијанаца и неких других култура. Пошто се Српскохрватски распарчао на неколико званичних језика ја се баш осечам полиглотски. Уосталом наведена значења су узета из четвртог тома овог издања када се уредништво Матице Хрватске повукло (Већ тад су припремали одвајање језика. Одвајање језика у свим ситуацијама предходи рату..), па је Речник надаље до шестог тома завршило уредништво Матице Српске.

По свему овоме никако не иде оно што је значење речи заставе под којом иду истосмерни сексуалци и захтеви њихове истосмерне сексуалности. Односно Владајућа Р.С. по трећи пут замајава јавност балансом између истосмерних сексуалаца и оних који хоће да их бију (такође истосмерних), са жељом да задовољи и једне и друге, а и треће и четврте. Па опет и да скрене пажњу с неких битних и животно виталних питања, протури нешто, што ће нам се касније разбити о главу, а што наравно нисмо могли да приметимо сад. У свему томе помаже СПЦ, убацујући моралну придику о ненормалности истосмерних сексуалаца и здравој нормалности истосмерних што бију. Наравно, све то с огромним искуством у решавању сличних, морално-неморалних проблема унутар своје затворене организације.

Расправа о томе да ли је то (истосмерна сексуалност), нормална или није, је опет, бесмислена, јер је то нешто што је прихваћено, на различите начине, од давнина, као такво постоји јавно и то је просто тако. Можда се В.Р.С. ипак плаши да истосмерни не постану партија, па им и угрозе богомдане позиције, јер су они прилично моћни у Свету. С те стране морамо да разумемо ВРС. Па опет, постоји и размишљање о угрожености нације, о чему наша Отаџбинска ВРС јако води рачуна (преко очувања језика, традиције и општекултурних  све до магијских и других услужбинарода добара).  По познатом К.Р.Е.М. пророчанству Срби ће пропасти оног тренутка кад почну да се јебу у дупе (тако дословце стоји), а онда то доводи до оног другог пророчанства да ће они преостали да стану (по последњим статистичким протачунима, сада већ не под једу шљиву, веч под једну мушкатлу). А онда јао нама, нашем национу и нашем ВРС-у.

Па није нама ни та њихова истосмерна активност толко страна. Ево рецимо и језички утицај, признато већинског Црногорског на једваприметни Српски је и замена псовке уместо Српске „Мајку ти јебем“ све више је у употреби Црногорска „Оца ти јебем“, што недосвисмлено наводи на активности истосмерне. Ово никако не треба да се схвати као нека инсинуација на активности херојског и вишенобратског нам народа Црнегоре.

Стварно не знам што им се не дозволи шетња.

Ево рецимо у нашој средини (Alexinac), нема никаквих отпора према припадницима истосмерне сексуалне орјентације. Код нас се они слободно шећу. Ја, до сад нисам чуо да се неко физички обрачунавао с припадницима груације истосмерно сексуално орјентисаних, само због тога што је он то. Можда је било обрачуна зато што му дугује паре или зато што га је преварио с неким другим али само због тога што је он то заиста нисам чуо. Додуше знам за један пример када је један мој познаник избацио из куће свог рођака, иначе припадника истосмерео сексуално орјентисаних особа, па је због тога имао проблема с мајком те особе иначе својом тетком. Али његово објашњење је било да не жели да му овај поквари децу (два, тада малолетна сина). То је сасвим разумљиво јер се сагледава као родитељска брига што би иначе треало да буде примарније од осталих ствари.

Сви се ми дружимо, разговарамо. Делимо исте проблеме (неимаштина, недостатак државног запошљења, осећај животне немоћи и још понечега). Покушавамо да решимо неке од проблема или барем да их потиснемо, али то радимо заједно. Ми чак имамо склоности да неког и прогласимо припадником исосмерне сексуалне орјентације. То се догоди у случају ако нам је неко посебно симпатичан, посебно се истиче, има посебне заслуге за развој наше средине. Е у свим овим случајевима он, у нашој средини постаје власник звања педер, с тенденцијом напретка у звања старији педер и старији педер прве класе. Ако има више таквих особа оне се саме организују у групацију која се назива „Воз“, а сведочење о постојању такве групације изриче одређени број наших суграђана који се заклетвом обавезује да је то и лично визуелно доживео.

Благо нама, како смо ми напредни и како ми имамо здрав однос према тим људима. Ми не само да дозвољавамо шетњу него је то много више, шире и дубље.

О посебној групацији припадника духовно истосмерне сексуалности којих је у нашој средини превише, речи ће бити други пут јер то захтева много, много простора.

Иван Матејевић
Иван Матејевић

Коментара: 4


# Иван Матејевић Нови Сад
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Kecmen 12.10.2013.
  NI OKO ČEGA - to su tri reči. NIOKOČEGA - kako je prof. književnosti I. M. uspeo tri reči (3 u !) uspeo da spoji u jednu - ne znam. Osim ako je u pitanju neki novi pravopis!

 • (+0) (-0)

  Gabrijel 12.10.2013.
  Ne kaže se NATPIS nego NAPIS. Nema novinara koji to ne zna - oni drugi nisu novinari, a kamoli kolumnisti

 • (+0) (-0)

  Kecmen 12.10.2013.
  Vaš novi kolumnista nije "Sveta krava" pa nećete da mi objavite komentar. Ako već kritikujete rukovodstvo Alta, dozvolite da neko kritikuje i vas ili vaše kolumniste. Tako ćete dokazati da na vašem sajtu nema cenzure. Ponavljam: nikako ne može da se kaže "NIOTKUDA" nego se piše odvojeno NI OD KUDA (po pravopisu). I još jedna greška: nije NATPIS nego NAPIS i to bi svaki novinar pripravnik trebalo da zna, a kiamoli kolumnista. Dalje me mrzelo da čitam, a vi dokažite koliko ste nezavisan medij pa objavite ovo.

 • (+0) (-0)

  Kecmen ispravka 13.10.2013.
  Ispravka - Lapsus, htedoh reći NIOKOČEGA (NI OKO ČEGA), ali gršekom napisah NIOTKUDA (pto se i piše sastavljeno).


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима