Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Различито схватање

rss

12.04.2018. Миодраг Тасић

Понекад је тешко схватити шта је писац хтео да каже. Мислимо на књижевно стваралаштво. Није лако разумети дубоке мисли исказане у књижевним делима. Често ни сам аутор није начисто шта је поента написаног!

Различито схватање

Шта тек рећи о политичарима и њиховим ванвременским и ванпросторним замислима? Како разумети генијалне идеје мудрог руководства? Јер свако је руководство мудро. Макар до тренутка док не буду бачени на стуб срама, то јест, ђубриште историје. После већ све иде својим током. За све неуспехе, промашаје, посрнућа, криво је претходно руководство. Чак и онда када је половина актуелне власти усрећивала народ управо у том претходном руководству. Односно, у претходним!

Елем, има случајева да једна половина народа, читај гласачко тело, у потпуности разуме визију управљачке елите. Или бар подржава, иако не разуме у чему је ствар. Има и случајева да се демократско одлучивање своди на једну личност. У таквим изузетним примерима, управљачку елиту чини једна особа. Свеједно је коју званичну функцију обавља тај човек, од њега све почиње и с њим се све завршава. Његова реч је закон. Јер писани закони не играју претерано важну улогу. Не морамо се држати закона као пијан плота! Броз је и даље путоказ млађима.

Код таквих, не баш раритетних демократија, влада не влада него слуша. А поменута половина народа која у свему подржава узорну демократију, руководи се мање разумом, а више срцем, делимично и стомаком. Кад је срце пуно љубави према вођи и демократским институцијама, и кад је стомак пун пљескавица и сокова, не можеш сумњати у будућност. Проблем чини друга половина гласачког тела. То су они вечити незадовољници, закерала, смутљивци. Они што подмећу клипове у точкове развоја и напретка. Као, по њима, не може неко на важној државној функцији да не поштује закон. Не може, рецимо неко такав, да доноси одлуке, да даје концесије страним фирмама, да преговара и потписује државне споразуме од судбоносног значаја за државу ако та овлашћења њему не припадају по уставу и закону! Ето за шта се хватају саботери напретка!

Најбољи доказ против тих кочничара је декан најцењенијег правног факултета у држави. Ако декан јавно подржава овакву демократију и неприкосновеног вођу, то значи да је у држави све у најбољем реду и по закону. Ко је, иначе, стручнији од декана правног факултета у правним питањима?

Или тврдње кочничара система да економија не ваља, да се каска за другима, да је здравство урушено, да безбедносне службе слабо раде, да војска не улива поверење и сличне глупости, најбоље оповргава чињеница да неколико чланова Академије наука апсолутно подржава постојеће стање. Па, ко је паметнији од академика? Шта тек рећи о неколицини уметника којима друштво није потаман? Мало је тих незадовољника у култури. Ако је судити по томе колико су присутни у јавним сервисима и штампаним медијима. Управо мноштво уметника, такозваних бранилаца система, најбоље демантује ону незнатну мањину опозиционо настројених уметника. Какве све величине међу глумцима, редитељима, писцима, балетским играчима стоје на бранику напредне и просперитетне државе!

Зато би требало упамтити и једне и друге. И оне који бране демократију, хоћу рећи ово сада, као и оне који су против овог сада, ма како то називали. Једног дана и то ће проћи - рече Андрић, па кад већ мора да прође, да се зна ко је бранио, а ко је рушио. Људско сећање је варљива категорија и не треба се много ослањати на сећање. Писана оставштина, као и јавно изговорена реч пред камерама, потпис подршке, односно потпис против, биће поузданији доказ нечијег мишљења од пуког сећања. Да се зна у будућности, била она напредна или суморна, ко носи заслуге за једно, као и ко је одговоран за оно друго!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић војска
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима