Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министар Стефановић о разним „стручњацима“ и њиховим тумачењима редовног војног рока

rss

12.05.2022. Небојша Стефановић

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да су Министарство одбране и Војска Србије формирали радне групе које врше анализу свих сегмената који се тичу постављеног задатка и планирања могућности поновног увођења редовног служења војног рока, саопштило је Министарство одбране.

Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића

"Очекујем да ћемо у наредне две недеље имати израђен план са комплетним анализама и најбољим решењима у погледу финансијског аспекта, аспекта обуке и аспекта регрутације", наведено је.

„Као све одговорне државе у свету и ми опремамо и градимо јаку Војску Србије да би живели у миру и стабилности. Никоме не претимо, никога не угрожавамо, чувамо свој народ и своју земљу. У исто време градимо никад конкретније и видљивије мостове сарадње са комшијама у региону, усмерене на стварање бољих услова живота за све људи који живе на овим просторима.

Србија не звецка оружјем и не мери величину мачева са комшијама,  осим у главама разноразних квазистручњака. Они не желе да виде ни „Отворени Балкан“, ни подршку европским интеграцијама коју пружамо свима на Балкану, али ни конкретну помоћ у вакцинама и храни, на пример. За њих Косово и Метохија, наша јужна покрајина, већ неко време постоји као Косово, а за разматрање идеје о поновном увођењу војног рока кажу да наш народ тиме лечи комплексе и буди некакав милитаристички дух. За то време, они „стручни“ разматрају ког ће војног савеза Србија постати чланица. Кажу то је важније од редовног војног рока, који наша застарела земља, коју нико не угрожава, забога, враћа на сто. То, како тврде, чинимо да би Александар Вучић билдовао свој политички рејтинг.

Да кренемо редом. Наш народ је председнику Александру Вучићу на недавним изборима дао историјску подршку, други пут заредом, а такође има огромно поверење и у своју војску. Зато бих рекао да су билдовања рејтинга пре њима потребна. Вучићу и војсци свакако не.

Швајцарска, Аустрија и скандинавске земље, које имају редовни војни рок, по овим „стручњацима“, су заостале земље, те Србија не треба да се угледа на њих. Покушаји стварања такозване косовске војске, супротно свим међународним актима, пример су им мирољубивости, баш као и све куповине војне опреме и наоружања у региону. Повећања војних буџета најмоћнијих земаља ЕУ, које су и чланице НАТО, верујем, по њима је лечење комплекса баш као у случају Србије.   

Морам да их подсетим, такође, да је Србија војно неутрална земља и то жели да остане. И не само то. Србија је суверена и самостална земља која доноси одлуке искључиво у интересу свог народа. Као таква и одлуку о војном року ће донети суверено и самостално, баш као и све остале од значаја за сопствену одбрану.

Расположење грађана према могућности да се таква одлука донесе није једино опредељујуће, али је за нас охрабрујуће, јер показује одговоран однос народа према питањима одбране земље. Темељне анализе неопходне за израду предлога за доношење овакве одлуке радимо искључиво на основу  интереса безбедности и стабилности наше државе. И о томе ће коначну одлуку донети Народна скупштина Републике Србије.

И потпуно је јасно да би многи да виде слабу и немоћну Србију, са девастираном војском, како је то била у неким ранијим временима. Таква би им била пожељан партнер за афирмацију сопствених интереса. Данас, када је предводи Александар Вучић, Србија уме да штити своје интересе и своју будућност.“

Коментара: 1


# Александар Вучић Косово и Метохија војска Небојша Стефановић
@avucic @mo_i_vs @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+8) (-1)

    petar 12.05.2022.
    Licemerno bi bilo kada bi vojni rok sluzili samo muskarci. Ako je vec zenama dozovljeno da budu oficiri, onda je jedino logicno da svi sluze vojni rok, kao u Izraelu.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима