Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Куд нестадоше клупице на Брђанци?

rss

20.08.2013. Душан Остојић

Алексинац има ту предност што се на стотинак метара од самог центра налази прелеп парк, Брђанка.

Иако је парк препун зеленила, пешачких стаза и игралишта за децу, опет има оних који сматрају да тај парк треба другачије уредити.

Куд нестадоше клупице на Брђанци?

Зато су узели ,, закон под своје ,, и уништили двадесетак клупица на Брђанци. На ову тему се нико од надлежних није огласио, нити јавна предузећа, нити полиција али ни представници организација за заштиту деце, зеленила или локални еколози. У мору егзистенцијалних проблема, народ и не стиже да прошета до Брђанке па је многима овакво стање поломљених клупица у потпуности непознато. Како решити овај проблем? У коме пронаћи кривца? Најкопликованија решења су увек и најједноставнија. Помоћ сам потражио од људи из света видео технике , тужилаштва и полиције. Ево занимљивог предлога.

Основни видео надзор са инсталираним командним центром довољан за покривање главних делова парка Брђанка, кошта близу 20.000 евра, нешто мање него један општински ауто. Уз законску регулативу, командни центар видео надзора би могао бити смештен у полицији. На основу видео доказа, рушења клупица или било које друге јавне имовине, сваком починиоцу прекршаја се изриче казна у износу од 5.000 до 50.000 динара. На основну доказа из видео надзора, изјаве ухваћеног починиоца и предате прекршајне пријаве полиције, ствар за суд је у потпуности чиста. Онај ко буде ломио клупе, лампионе или било шта друго, може да очекује у почетку новчану казну, а касније и казну затвора. Кад се градом прочује да је ухапшено неколико вандала, да су они законски кажњени, сигуран сам да ће бити много мање оних који ће узимати ,,закон под своје,, и уређивати парк како они мисле да треба, рушећи клупе и лампионе.

Ко не верује да је овако нешто може имати смисла на промену понашања људи, нека се сети само како је некад било са саобраћајним прекршајима. Док полиција није увела казне за невезивање појаса, неукључивање светала или вожње у пијаном стању, многи од нас нису ни размишљали да се мењају. Ствар је иста свуда у свету, па и код нас. Док човека не опалиш по чепу, неће се променити његове навике, зар не?

 

Коментара: 2


# јавна предузећа
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Slađan 01.09.2013.
    A to je ista stvar kao sa betonskom kantom za đubre u moravici,mnogo jaki neki ljudi.ili je neka jaka droga u pitanju.

  • (+0) (-0)

    sizif 02.09.2013.
    Radnici komunalnog su prosle godine postavili bar 20- tak korpi za otpatke. Neke su bile na banderama a neke su postavljene na beton. NEMA NI JEDNE!!! Sve su vandali pokidali i iscupali iz betona. Sramite se " gradjani" !!!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима