Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Преко подземља до светле будућности!

rss

02.10.2019.

Да не буде забуне, не мислимо на криминал. Сачувај Боже! Мада, многи су се од криминала овајдили. Били су нико и ништа, па онда разним мутним пословима се обогатили. Прогледали појединци, потом и њихове породице, шира фамилија, браћа, побратими, кумови, љубавнице… И тако даље, и тако шире!

Колумна Миодрага Тасића: Преко подземља до светле будућности!

Политика, такође, пружа неслућене могућности за богаћење. И достизања светле будућности тим новопеченим богаташима. Рецимо, ако је политичар покварен и дубоко неморалан човек, што се понекад нађе и код нас, још ако је био нико и ништа у свом предполитичком периоду, па се онда разним вратоломијама домогне министарске фотеље? Е, ту су збиља неслућене могућности. Рекосмо министру прво занимање управо је то министарско. Велика плата, путни трошкови, службени ауто, возач, секретарице, поклони пријатеља, понеки намештен тендер и дебела провизија за ту услугу… И још мноштво других погодности из спектра бесконачних погодности које министарски положај пружа у држави где нема контроле власти, а народ нико не зарезује као лањски снег.

На срећу, ово се код нас не дешава. Зато ћемо се ми вратити теми из наслова. Поџемље није само криминал. Поџемље је и метро. Наџемни путеви су закрчени. Хиљаде возила језди каквим-таквим саобраћајницама. Много се гради, много поправља, чак и више пута, опет, опасно је возити се српским друмовима. Неки су помало пропали од античког доба. Римљани нису рачунали на оволики саобраћај, па су нешто подбацили у градњи. Неке друмове преорао Краљевић Марко. Тако преорани остали до данас. А оно што је изграђено у социјализму, и што се саградило у ово време транзиције, некако пуно рупа. Испуцало, офуцано. Све закрпа до закрпе. Пруге у још горем стању од путева. Возовима путују само мазохисти и они који немају другог избора. Ни авио саобраћај није олакшање. Једва да имамо два аеродрома у држави. Из тих ваздушних лука може се човек отиснути у свет. Унутрашњег авио саобраћаја у земљи Србији нема. Додуше, можда ће и то заживети с трећим аеродромом који је свечано отворен, па сада свечано буја у корову. Можда ће једног дана путник полетети с тог аеродрома у Краљеву и слетети у Ниш? Ако не и у Београд!

Било је најава да ће се градити фабрике летећих аутомобила и аутобуса у Србији. То би заиста решило многе проблеме у саобраћају. Седнеш у летећи ауто у Бујановцу и за пола сата слетиш у Суботици. Нема гужве, нема сударања, нема кривина, опасног претицања… Макар у почетку док се не омасови овај начин превоза. Сељаци полете летећим Аудијем из дворишта и слете на њиву. Тамо негде поред Мораве. Окопавају два-три сата кукуруз, а оно их притерало. Кукуруз још мали. До колена. Не може сељак гаће да смакне. Видеће га неко. А неће ни да запишава властиту муку. Мислим, кукуруз. Довољно је што га други запишавају. Али, и ту има лека. Палма направио купатила и нужнике поред њива. Први пут у Историји Србије. Ма, шта Србије? Први пут у свету. И тако наш земљорадник тркне у клозет да се олакша. Потом се истушира натенане и тек тада настави с копањем кукуруза! Док будемо имали овако мудре и далековиде политичаре попут Палме, за Србију не треба бринути! Иначе, кукуруз се у Србији одавно више не окопава. Сељаци прскају усеве од корова управо да не би копали. Зато ће тоалети поред њива послужити у неке друге сврхе, само не за олакшавање копача!

Једног лепог дана, а можда и раније путовање летећим аутомобилима постаће опасније од оног на земљи. Сви ће се преоријентисати на ваздух. И онако живимо углавном од ваздуха. Саобраћај ће постати густ. Неће бити довољно писта за слетање. Ко ће контролисати несавесне возаче? Где ће стајати семафори? Зато као једино решење предлажемо метро. За сада је извесно да ће Београд добити метро. Исто оног једног лепог дана. Столетна жеља Београђана најзад ће се испунити. Народ ће се возити испод земље. Неће видети белог дана, но то и није неки велики проблем. Многи Срби и тако никако да подигну главу. Важно је да стигнеш тамо куда си наумио. Ујутру уђеш у поџемну железницу. Стигнеш на време у фабрику у којој си запослен. Разуме се, у власништву страног газде. Рмбаш оних десетак и кусур сати, до мрака, али на крају месеца падну 200-300 евра. Мало ли је? Јесте да си изнурен и исцеђен од посла, мало кашљеш од оне прашине и влаге, али знаш да ћеш се вратити кући сигурним и удобним превозом поџемне железнице. Поједеш хладну супу и кобасицу подригушу, погледаш тв дневник, тек да се упознаш колико нам свима иде добро и све боље сваким даном у сваком погледу, па у кревет. Сутра је нови дан!

Метро треба градити у сваком граду. Па чак и у већим селима. Јер метро не зависи од снега и ветра, од кише. Сунце му не може наудити. Нема претицања у кривини. Не мораш да се плашиш саобраћајне полиције. Нема кварова, пуцања гума. Не бринеш о паркингу. Ни возачка дозвола ти не треба. Други те возе. Није немогућа ни идеја Радована Трећег из истоимене комедије да се метро гради  с канализацијом. Да пролази кроз канализацију. Због уштеде. Сиромашни народи не треба да се осврћу на евентуална подсмевања богатијих. Шта нас брига шта ће други рећи. Ми ћемо гледати своја посла. И тако смо по много чему јединствени. Невоља би једино била у називу таквог метроа. Верујем да ће и метро понети неко звучно име. Као што имамо ауто-пут „Милош Велики“, као што ће се неки назвати „Карађорђе“, „Кнез Лазар“, онај будући, преко потребан Србији, од Ниша до Мердара, Приштине и Призрена логично „Душан Силни“, као што се аеродроми зову „Никола Тесла“, односно „Константин Велики“, тако би и метро морао понети неко одговарајуће име. Макар по неком министру градитељу који је најзаслужнији за градњу поџемне пруге. И који свакако својим моралним квалитетима погодује да метро понесе његово име. Ту ће се већ наћи сијасет кандидата.

Елем, метро је будућност. Јесте метро тунел, али доноси светло. Светлу будућност овом народу. Наш народ, мислимо на оне што су остали овде, ако не бољи живот, онда бар олакшање, кад већ не могу наћи на земљи, пронаћи ће под земљом!

Извор: Миодраг Тасић / Корени.рс

Коментара: 0


# Миодраг Тасић саобраћај аутомобил метро аеродром
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима