Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна: Цензура интернета и Дон Кихот

rss

29.11.2019. Драган Весић

Интернет је пожутео и без обзира што он нема власника не значи да на њему нема цензуре (ни друштвена својина није имала власника па се, баш зато, тада највише крало).

Колумна: Цензура интернета и Дон Кихот

Оно што се увек види на нету јесте глупост: гугл вам нуди таблоидне садржаје, нешто што је површно, било да је реч о ријалитију, старлетама, популарној психологији, радикалном феминизму, џет сету... дакле, оно што тражи плебс, а да би прочитао паметне ствари, човек мора да зна где да тражи.

У масовним медијима - термин се први пут помиње двадесетих година прошлог века, а интернет постаје њихов део деведесетих - има пожељних, али има и табу тема о којима се у традиционалним медијима не пише и не говори јер одударају од "главног тока". На нету се о њима ипак мало и пише, на малом броју новинарских портала, јер га је теже контролисати за разлику од традиционалних медија. Такође, теже је цензурисати друштвене мреже него сајтове и портале, али степен контроле зависи од друштвене мреже: лакше је, нпр, контролисати Фејсбук, мрежу за широке народне масе, или Инстаграм, него Твитер - практично га је немогуће цензурисати због његове природе, али то је друга тема. 

Ако знамо да је у данашње време прихватљив став да ни о чему немате став и да различито мишљење није на цени - то цензорима, у великој мери, олакшава посао, а реципијенти без става ништа неће приметити јер ионако верују у сваку медијску будалаштину и сваку лаж перципирају као истину па је илузорно доказивти им да данас, у постиндустријско информатичко доба догађаји не производе информације него информације креирају догађаје - што би рекао Бодријар - баш као у филму Ратом против истине (где медији измишљају рат). Доказа има на претек, али они, код испраних мозгова, немају никакву тежину. Различито мишљење данас није на цени и малом броју људи је стало до истине: онима који умеју да мисле. Оно одудара од мејнстрима, није пожељно користити мозак, јер алтернатива, за разлику од "главног тока" у медијима, говори истину и носи промене кроз исправно гледање на ствари, а другачије мишљење и све што је ново подрива темеље болесног друштва. 

Моћни, у мејнстрим медијима - а сви су мејнстрим: алтернативних нема јер је интернет престао то да буде (био је алтернатива, али само у почетку) као брана слободе, истине и здравог разума - намећу обрасце и начин мишљења који им одговара не би ли сачували постојећи поредак који чува њих. Маса, која није ту да мисли него да блеји, наравно да све прихвата као датост, као догму која се не доводи у питање - ако се томе супроставите и доведете моралну изопаћеност и друштвену патологију у питање, себе доводите у донкихотовску позицију без обзира на то што говорите истину: испадате смешни јер желите да будете витез у времену где витезови не постоје нити има ичег витешког у таквом реду ствари.

Маса и моћ (тако се зове књига Елијаса Канетија) је једина реалност и зато је ваша борба бесмислена и трагикомична. У време суспензије доброг укуса и витештва у моралном смислу, нормалност не постоји, а на цени је промовисање насиља, одсуство етике и естетике, слепа послушност... једном речју, апологетика ненормалности - и шта вреди што ту аберацију једино ви примећујете? Рођени сте у погрешно време, медијски анестезирана већина вас не разуме, за владаре живота и смрти, ви сте потенцијална опасност и зато вас таргетира као јуродиву будалу која маси служи за подсмех. То јесте болесно, опако искривљено и постављено наглавачке, али то је само историјски римејк јер тога је било у свим епохама.

За неко далеко будуће време, ви ћете бити она незнатна мањина која је "налазила пукотину кроз коју је могла да се провуче људскост" (Ж. Бенда) јер нисте моћнима дозволили да своје штале претворе у светилишта, а своје злочинце прогласе за свеце мада и то ново време има своје Дон Кихоте...

Све се понавља као фарса, само су глумци и мизансцен нови. Ништа не тече.


# интернет Драган Весић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима