Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Више од 80 посто домаћинстава има прикључак за интернет, али га не користи баш сви

rss

30.09.2020. Југмедиа

Више од 80 одсто домаћинстава, тачније 81 одсто, у Србији има интернет прикључак, што је у благом порасту у односу на прошлу годину, док га је 4,1 милион грађана користило у последња три месеца. Ово показују најновији подаци Републичког завода за статистику о употреби информационих технологија.

Фото: архива

Од тога, 3,7 милиона користи глобалну мрежу сваког дана. Највише је употребљавају студенти (чак 100 одсто академаца), па запослени, а најмање пензионери (око 60 одсто). Истраживање је показало да се најчешће користе “Вајбер”, “Воцап” и “Месинџер” (користи их 84 одсто интернет популације), а за њим следе друштвене мреже. Чак 71 одсто грађана који имају интернет имају и налог на социјалним мрежама. То значи око 2,9 милиона.

Преко интернета наши грађани у великом проценту читају и новине, и наручују робу и услуге, а најмање слушају музику. “Онлајн” најчешће купују одећу и спортске производе, а најређе наручују храну.

Заступљеност рачунара у домаћинствима је 74,3 одсто, што је благо повећање у односу на претходну годину. У последња три месеца компјутер је користило више од 3,8 милиона људи, највише студената и људи са високим и вишим образовањем. Занимљиво је и да га користи више мушкараца него жена, 78:67 одсто. Истраживање показује и да рачунаре и интернет прикључак најчешће имају домаћинства са приходом већим од 600 евра.

Највећи број људи у Србији и даље има ТВ – 98,3 одсто популације, док власника мобилних телефона има 94,1 одсто. Лаптоп има 52 одсто нације.

Извор


# Србија интернет
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима