Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Драгана Весића: Цртице са Фејсбука

rss

23.02.2020.

"Ако довољно дуго стојиш на ивици и гледаш у амбис, једнога дана ће и амбис погледати у тебе" (Ниче). Овај текст јесте, у погледу форме, гледање у амбис јер не чини целину него је састављен из фрагмената - поступак писања је такав. Текст није уобичајен. Можда довољно дуго стојим на ивици и можда текст већ гледа у мене...

Колумна Драгана Весића: Цртице са Фејсбука

ШТА ЈЕ, ЗАПРАВО, КОЛУМНА?

Колумна није жанр него простор (стубац) у новинама и на порталима који се - (не)заслужено - даје истакнутим новинару да изнесе став у првом лицу (или да се просерава) о чему год хоће. При том, није страшно што то не зна обичан читалац него не зна ни новинар, ал' му колумниста лепше тј. гордо звучи.

ШТА ЈЕ БЛОГ?

Блог је интернет колумна - значи исто то само друго паковање.

ДОБРА СТРАНА ФЕЈСБУКА

Некад се ствари не казују речима: довољан је поглед и довољне су мисли. Некад ни милион речи, ни нечије стално присуство не помаже јер не допире. Странци сте. Сензибилитет не зна за даљину.

ПРАВО И МОРАЛ

Право и правда су два различита појма и то је већини јасно. И оба су спорна: нити су код нас пред законом сви једнаки нити ово друштво држи до морала. Систем вредности се срозао и срозаваће се још више. Оно што је засновано на позитивном праву веома често нема везе с правдом. Право санкционише, морал - ако га има - превенира, осуђује, али не кажњава.

НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ ЛАЈФ КОУЧ ЛЕЧИ СЕ ОД АНКСИОЗНОСТИ -
КАРМА ДЕФИНИТИВНО ПОСТОЈИ

Светски познати клинички психолог, професор психологије и контроверзни гуру Џордан Питерсон написао је књигу из популарне психологије 12 правила за живот: противотров за хаос. Његова предавања о тражењу смисла живота кроз 12 правила за живот, којима је учио људе како да буду срећни и како, следећи 12 правила, да пронађу смисао живота, имала су на YouTube преко 35 милиона прегледа. Ено га сада, светски познат life coach, по Вуку лајф коуч, (про)нашао је срећу и смисао живота у менталној установи, у Русији, где се лечи од анксиозности и одвикава од бензодиазепина које је пио због нервног растројства (стреса, напада панике...). Тих 12 правила нису му помогла. Идиотима је узео много пара. Карма дефинитивно постоји.

ПОГРЕШНО И ПРОПУШТЕНО, ИЗВЕСНО И НЕИЗВЕСНО

"Једном кад остариш жалићеш за две ствари - за оним што си погрешио и за оним што си пропустио. Мање ће болети где си погрешио, него шта си пропустио." - Данило Бата Стојковић, филм Жикина династија.

Ово површни воле да шерују, али не знају да је обрнуто. Они то не схватају - не досежу. Наиме, логично је да више боли и више жалиш где си погрешио јер знаш где си погрешио; мање боли и мање жалиш што си нешто пропустио јер не можеш да знаш колико би болело, и да ли би болело, да ниси нешто пропустио; људи више воле ИЗВЕСНОСТ него НЕИЗВЕСНОСТ мада их лајф коучи уче другачије. Уче их да буду "храбри" и упусте се у неизвесно без размишљања о последицама. Паметан човек прво одвага пре него што нешто уради (наравно да је ризик укалкулисан, свестан је да можда греши), глуп прво нешто уради (убеђен је да не греши) па вага - беспотребно, јер време не може да се врати како би се исправиле ствари.
Фејсбук је, по свом устројству, претежно глупа друштвена мрежа, која има две врсте реципијената: корисници могу бити паметни и глупи (ови други су у већини), а кад шерују овакве цитате, из филма за широке народне масе, Жикина династија, јасно је да је реч о онима који немају свој став него им га сервирају медији као датост односно догму. Механизам је исти као на РТС и другим традиционалним медијима, попут Пинка, који су јавни сервис власти, али државна ТВ морала би да буде јавни сервис грађана. Бујошевић то зна, само се прави блесав. ФБ, тј. већина корисника не прави се блесава док шерује овакве глупости јер је већ блесава. За њу је све датост.

БЕСТИДНИ САМОЗВАНИ МЕДИЈСКИ СТРУЧЊАЦИ

Просто је невероватно колико идиота на Фејсбуку себе сврстава у медијске стручњаке/теоретичаре - то сад "фенси" - који ни вест не знају да напишу, а камоли аналитички текст. Нити знају да вам објасне разлику између традиционалних и нових медија, а кажу да се, феноменолошки, тиме баве. Кад поменух реч чији је корен феномен, њима је, културолошки, Фејсбук и феномен, исто. Како функционишу друштвене мреже и у чему се суштински разликују Твитер, Фб, Инстаграм, Линкедин... немају појма. Најлакше ћете их препознати јер воле да шокирају лупајући глупости, а ко је Маршал Маклуан, Бодријар, Лиотар или Дерида, такође немају појма: наравно да их нису читали, нити знају да су, поред осталог, били највећи теоретичари медија. Поред тога што воле да шокирају најневероватнијим теоријама завере, на Фејсу ће, нпр, избацити на статусу непроверену информацију, а као њену илустрацију експлицитну фотографију (обезглављен човек или животиња) што се не сме. Идиоти масовно шерују те скаредне ствари и стварно се зна ко је болесник: Ецце хомо! Пилате, нема овде Христа, ни човека. Одакле све ово знам - па има на Фб и није "непожељан садржај"!

ПИСАЊЕ ЗБОГ СЕБЕ

Има људи који су предодређени да пишу. Имају тај дар. Неки од њих се питају: Зашто пишем када не могу ништа да променим? Не постављам себи таква питања као новинар, колумниста: пишем јер имам потребу. Не пишем због других него због себе, и то радим 30 година. Да ли ћу нешто променити, пробудити нечију успавану савест, подстакнути га на размишљање? Не мислим о томе док критикујем зло, а хвалим добро. Ако писањем успем да ствари учиним бољим него што јесу, тим боље. Тачно је да су медији моћно оружје власти, интересних група, лобија... у креирању јавног мнења. Они намећу обрасце кроз унисоно мишљење и на тај начин обликују стварност. Али, то није објективно информисање о стварима какве јесу него пропаганда о стварима какве нису, а тврди се да јесу. Нема данас ни објективног информисања, ни ауторског става у маинстреам медијима. На цени је "истост". Неки од нас изабрали су да имају свој став: изабрали су различитост. Зато пишу због себе.

Драган Весић


# Фејсбук Драган Весић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима