Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јавна тајна

rss

13.01.2014. аутор : Предраг Боровњак

Ових дана у Србији постоји - јавна тајна! Као у време Јосипа Броза Тита, цела држава прича о неком догађају, сви скоро до детаља знају шта се десило, али нико о томе не сме јавно да проговори! Веровали или не, али у Србији, у 20. веку у време савремених медија, интернета, портала и друштвених мрежа нико не сме да објави једну једину вест! Макар вест! Вестицу! А та вест је да се Александар Вучић, први потпредседник владе оженио.

Јавна тајна

Дакле, сви знају да је у питању други брак ППВ-а, да је свадба одржана у једном београдском ресторану, како се зове млада, да је родом из једног града у западној Србији. Дабоме, и тамо је ова прича јавна тајна. Цео тај град и околина данима брује о томе, да је младожења био овде по младу..Али, све је блокирано...Новинари су немоћни, чупају се за косу. Један дописник је чак и сликао свадбену колону из младиног родног краја, али његов главни уредник није се усудио да пусти ту причу, иако је чак похвалио и наградио тог новинара. За причу која није угледала светлост дана.  Кукају, докле су дошли Србија и њено новинарство. Где су сада оне новинарске громаде, медији који су куну у слободу, демократију, незавинсност, храброст, неприкосновеност и милионске тираже? Па мислим, неки су и били на тој свадби....Имају и слике...

Разумем младожењину жељу да сачува приватност. Да је ово догађај само за њега, младу, породицу, пријатеље... Да му је доста медијског експонирања и да му не треба реклама. Да су довољно популарани и он и његова странка, да његови ових дана газе редом на локалним изборима, а ускоро ће и на републичким...Уосталом, шта кога брига кога ће да жени и колико пута ће пред матичара. Иако је тренутно најпопуларнији и најмоћнији политичар на овим просторима?!

Оно што међутим, забрињава, јесу његови механизам и моћ да блокира све медије и да целу причу сведе на јавну тајну. Његов успех је утолико већи када знамо да живимо у ери савремених технологија, када вести путују брзином светлости. Како је онда могуће да постоје толики страх и аутоцензура? Да се вест шири од једног до другог, да сви о томе причају, али и да се притом осврћу! Као у време Тита када су се причали политички вицеви, или се знало ко слави славу или ко је певао забрањене српске песме...

Цензуре је одувек било у нашем друштву. У Краљевини Југославији забрањивани су медији, док су владали комунисти. Слоба, ДОС.. свака власт имала је своје механизме. Ове данашње више не затварају медије, не прете, нема више комесара у кожњацима који упадају у редакције и штампарије или ноћног зивкања или препада уредника. Процедура је овде сасвим једноставна. Моћници су на финансијском и маркентишком извору, довољно је само да се новинарима заврне славина. Она финансијска.

Јасно је ко данас држи полуге власти у Србији. У исто време је фацинирајуће, али и застрашујуће да се полако, али сигурно слива у руке само једног човека. Али за то није заслужан само Он, већ и Ми. Уколико дозволимо да све функционише на принципу јавне тајне, уколико се сведемо на страх, покорност и аутоцензуру. Која је онда разлика од осталих система против којим смо се борили?

У сваком случају, Србији предстоји медени месец...Наиме, јавна је тајна да...

Коментара: 6


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Boki 14.01.2014.
  To samo pokazuje ko drzi te ,,samostalne" medije u rukama.

 • (+0) (-0)

  cenzura 14.01.2014.
  Ovo bi trebao da pročita Ćoške...

 • (+0) (-0)

  Miroljub 14.01.2014.
  Poštovani gospodine Borovnjak, ne znam Vi, ali ja sam debelo zagazio u 21. vek! Ženidba PPV-a (kako ga duhovito nazivate) je njegova privatna stvar, što se mene tiče možete o tome da pišete do mile volje, ali Vas molim sa malo manje strasti jer ste promašili ceo jedan vek. Verujem da se radi o tehničkoj grešci, ali Vas molim da u buduće vodite računa o tome.

 • (+0) (-0)

  Tabula rasa 15.01.2014.
  Ali ljudi, Car je gooo!!!

 • (+0) (-0)

  Rista lingvista 15.01.2014.
  Za Miroljuba - ja čisto jezički: "greški" nikako "grešci" Izvini, možda ti se omaklo.

 • (+0) (-0)

  Ћошке 16.01.2014.
  Ћошке је прочитао и и даље стоји иза тога да је свачији приватни живот светиња. Твој, Дулетов, Вучићев, свачији. Има милион ствари због којих Вучић може и мора да буде нападан, да не буде да ја сада њега браним, али изгледа да су године затупљивања разним шталама и великим братовима довеле до тога да се више интересујете за то са киме спава Вучић него за то одакле му пара да мења одела од по пар хиљада евра свакога дана?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима