Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поскупљење струје неизбежно, барем нас тако држава убеђује

rss

24.05.2022. Н1, Алексинац.Нет

Ана Брнабић: Одвртала сам сијалицу на лустеру у Великој Британији због штедње
Вучић: Не одврћем сијалице, нисам толико одговоран – штедим гасећи светла
Држава позива на штедњу струје, а троши два милиона евра у вилама и објектима.

Поскупљење струје неизбежно, барем нас тако држава убеђује

Електроенергетски систем мора да функционише, па ће због свега тога поскуплјење у једном тренутку постати неизбежно, али је потребно да се око тога усагласе сви релевантни фактори, рекао је Владимир Шиљкут, саветник директора ЕПС за пословни систем.

„И са евентуалним корекцијама, цена електричне енергије и за домаћинства и за привреду остаће знатно нижа него у землјама региона“, рекао је он на конференцији о утицају прозјумера – корисника који су истовремено произвођачи електричне енергије.

ЕПС је несумњиво посвећен развоју обновлјивих извора енергије, али су потребна велика улагања не само у нове електране на ОИЕ већ и у друге делове система да би се оне приклјучиле на мрежу, рекао је Шиљкут.

"Битно је да ЕПС из сопствене делатности може да издвоји средства за те инвестиције", казао је.

Шиљкут је додао да ЕПС већ дужи период ствара губитак по основу исплате накнада за ОИЕ, јер се од купаца прикупи мање новца него што се плати повлашћеним произвођачима и упозорио да су и цене које плаћају домаћинства за електричну енергију у Србији ниже од цене производње киловат-сата у ЕПС-у, већ дужи период, саопштио је ЕПС.

"С обзиром да је производна цена виша од продајне, и да при томе више од половине продајне цене одлази ЕМС-у и Електродистрибуцији Србије, за мрежарину, јасно је да ЕПС и по овом основу остварује губитак у пословању. И сви издаци у одржавање и нове инвестиције, неопходне за рад ЕПС-а, свакодневно су све већи", истакао је он.

 

 

Држава позива на штедњу струје, а троши два милиона евра у вилама и објектима

"Наши грађани немају осећај колико је овде струја јефтина. Хајде, кад изађемо из просторије да за собом угасимо сијалицу", изјавила је данас премијерка Ана Брнабић позивајући грађане на штедњу и истичући да је и сама, док је живела у Британији "одвртала сијалицу" због скупе струје. Како грађани живе и на који начин се довијају да уштеде сваки киловат и "не улете" у црвену зону где се потрошња обрачунава по три пута вишим ценама - само они знају. А колико се струје троши у државним вилама и другим репрезентативним објектима којима управља Управа за заједничке послове републичких органа знају - државни ревизори. Њихов извештај каже да је ова Управа - која се финансира из буџета - Електропривреди Србије током 2020. на име утрошене електричне енергије платила - два милиона евра.

„Када сам живела у Великој Британији имали смо лустер са три пута четири сијалице и одврнете неку јер вам не требају све. Тамо је стуја толико скупа да сваки дан размишљате како да ја будем ефикаснија зато што те лупи по џепу“, рекла је данас Ана Брнабић за ТВ Хепи.

Председник Србије Александар Вучић нешто касније изјавио је да ће струја у држави морати да поскупи али да ће се то десити када Влада буде уверена да је зауздала инфлацију и да може да је држи под контролом.

"Не одврћем сијалице, нисам баш тако одговоран. Али честитам људима који јесу", рекао је Вучић.

Државни ревизори контролисали су током протекле године финансијске извештаје Управе за заједничке послове републичких органа.

Ова Управа, између осталог, брине и о државним непокретностима за репрезентативне потребе.

У резиденције је, изменом Уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, у октобру 2020. године увршћена и некадашња "Јованкина вила"  у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, која је одређена за боравак премијерке Србије.

ДРИ је, контролишући завршне рачуне Управе током 2021. године утврдио да је, на име расхода за енергетске услуге током 2020. године, Управа потрошила укупно 522 милиона динара, што је око 4,4 милиона евра.

Трошак електричне енергије током 2020. године био је 238,9 милиона динара, што је око - два милиона евра.

Извор : ДРИ

"Управа је на набавку електричне извршила расходе у укупном износу од 238,85 милиона динара. На основу уговора од 1. јула 2019. године, Управа је за пружене услуге електричне енергије извршила плаћање у износу од 148,35 милиона динара добављачу ЈКП ЕПС Београд. Исплата је извршена на  основу испостављених месечних рачуна добављача", наводи се у извештају Државне ревизорске институције.

На основу другог уговора, од 2. јула 2020. године, за набављене услуге електричне енергије, Управа је, наводи се, "извршила плаћање у износу од 89,38 милиона динара динара, добављачу ЈКП ЕПС Београд".

Исплата је, такође, извршена на основу испостављених месечних рачуна добављача.

 


# Александар Вучић Ана Брнабић
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима