Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изборна трка IX

rss

07.03.2014. Миодраг Тасић

Није много остало до избора. Све ми се чини да нећемо моћи да представимо све учеснике у овом надметању.

Изборна трка IX

До сада је било речи о осам коалиционих листа. Ако и не успемо о свима да прозборимо коју реч, није трагедија. Зато ћемо данас казати које слово о Демократској странци Србије и о покрету "Двери:" Због чега овај изузетак? До сада смо говорили о једној листи, а сада се разматра о двема?

Недостатак времена, као што рекосмо, а друго што међу овим политичким актерима и нема неке суштинске разлике. Макар аутор овог писанија не примећује неку значајнију супротност у њиховим програмима, смерницама, плановима и идејама. Судећи по ономе што се чује у ретким њиховим наступима у медијима.

Дакле, у чему се разликују, а у чему су слични? Изгледа да је сујета у питању. Илити гордост, по српски. А гордост је грех за вернике. За хришћане, поготову. Први у низу. Највећи грех! Уместо што су горди и сматрају да само једни, односно други имају  право на блискост с Русијом и руским народом, што су против НАТО-а и Европске уније, што бране Косово и Метохију и по томе се издвајају од свих осталих, сви други тобожњи бранитељи српства помињу једино "Косово" а Метохију заборављају, говоре о немењању Устава Републике Србије, могли су да превазиђу међусобну суревњивост и да заједнички наступе на истој листи. Тако би се избегло губљење гласова оних који евентуално не испуне праг од 5% гласова као цензус за улазак у парламент. 

Исто тако, лидери ових политичких чинилаца би исказали смерност, што је насупрот гордости главна хришћанска врлина, и показали би својим бирачима, али и оним злонамерним, да су озбиљна политичка снага и да се моралом и људским вредностима збиља издвајају од осталих конкурената. Баш онако као што иначе и тврде. Но, речи су једно, а дела су увек некако по страни!

Оно што је такође слично код ДСС-а и Двери је помало конспиративно деловање. Нема их много у јавности, нема превелике активности, бар оне која не кошта превише. Ако због недостатка новца (оправдано, јер нису у питању странке на срцу "Западним демократским покровитељима", па нема ни демократских долара или евра), следствено томе нема реклама на независним телевизијама, плаћених огласа у штампи, великих рекламних плаката и слично, али би могли активисти странака да позову телефоном, да посете грађане, да попричају с неодлучнима, да појасне за шта се боре и залажу, и слично. Могуће да би такве делатности и дале некакав резултат? Поготову што и друге политичке групације баш тако наступају.

Овако се чини да ДСС и Двери делују у илегали и само њихове перјанице ту и тамо на телевизији кукумавче. Те нису равноправно заступљени, те Шиптари их вређају тиме што их не пустају на Косово, оно им фали, ово није у реду! Јавни сервис нема исти аршин за све. Или друге телевизије. Ко је главни, њему се повлађује. У Србији је тако, и нема потребе за кукњавом. А што се тиче Шиптара и Тачија, па они ни Дачићу нису наклоњени, иако свакодневно преговарају и рукују се. Само што не иду један другоме на славу, то јест Бајрам, Нобелова награда их чека, па опет им Ивица не ваља, ма ни Кркобабића не миришу, а не неке што Тачија називају бандитом или му државу не признају. Слобода се не добија, већ се осваја. Тако и равноправност у изборној трци. Увек је важило да су правила мало боља за неке, за омиљене опозиционаре подношљива, а за оне на супротној страни, зна се! То је тако. Избори се, па онда постављај правила. 

И једна несмотреност код напред означених странака. Немају разумевања за мањине. Ето, жале се Двери да Шиптари у Бујановцу и Прешеву не плаћају струју, па не треба ни Срби да је плаћају. Ово није у реду. Србија тежи уласку у Европу. Желимо евро-атлантске интеграције. Шиптари су бар за сада још увек мањина у Србији. Мањине треба да имају већа права од већинског становништва. Не треба да плаћају струју, воду, саобраћајне прекршаје... Ништа. Свима треба дати право на језик, на преводиоца пред судом, пред органима управе, код лекара. Ето, Бошњаци не разумеју српски језик и не може да им се суди без преводиоца. Такође Хрвати имају иста права. Али, шта је с Црногорцима, с Пироћанцима, Црнотравцима? Када ће они добити свој званични језик и право на преводиоца? О томе би требало повести рачуна у наредном периоду!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

Коментара: 0


# Миодраг Тасић избори Двери ДСС
@SPDveri @dsscentar @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима