Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изборна трка VIII

rss

02.03.2014. Миодраг Тасић

Полако али сигурно улазимо у финиш предизборне кампање. Много је такмичара у игри. На овако малом простору и оволико мало становника.

Изборна трка VIII

Ипак је политика уносно занимање. Посланички мандат у Скупштини Србије може човеку много тога да приушти. Слутим да добра новчана надокнада за обављени посао народног заступника, уз све бројне привилегије које иду уз статус народног посланика, макар делимично мотивишу врле, демократски настројене претенденте на скупштинске клупе, Уз, разуме се, свеколику бригу и жељу за усрећењем вољеног народа!

Освежење на политичком небу Србије представља странка (групација, или нешто треће) под називом Црногорска партија - Јосип Броз! Права енигма за потенцијалне гласаче. Већина Срба била је уверена да је Јосип Броз пореклом Хрват, мада има и тврдњи да је био Рус, те копиле неког аустријског грофа и мајке Јеврејке, и још пуно таквих недоказаних теорија. Али да је био Црногорац, збиља први пут чујемо. Било какио било, ова партија има озбиљне шансе. Као мањинска странка не мора да оствари 5% гласова за цензус. (Црногорци одавно нису друго око у глави). Дакле, мањинским странкама је потребно око 0,4 % гласова да уђу у парламент. У Србији заиста има свакаквих па верујем да ће тих неопходних десет-дванаест хиљада гласача подржати Друга Тита, и ето црногорског Броза у Скупштини. Ко зна, можда и више од једног посланика? 

Црногорска партија није довољно позната у народу. Стога би морали агресивније да крену у кампању и да нам појасне неке недоумице. На пример, зашто истичу само Јосипа Броза? Где је ту друг Бевц (Едвард Кардељ), Лека (Ранковић), Ђидо (њега не, Ђилас би унео забуну), Моша Пијаде, Борис Кидрич...?

Друго, јасно је да Црногорска партија не држи до српства јер би се иначе звали Црногорска партија - Његош, али како је Јосип Броз у питању, који им је дао нацију и одродио их од Срба, за разлику опет од Његоша који је и себе и своје Црногорце сматрао Србима а Црну Гору географском одредницом, хоће ли евентуални заступници Црногорске партије у Скупштини говорити црногорским језиком? И да ли ће бити потребан преводилац?

Даље, верујем да они неће запошљавати и доводити стране инвеститоре, али шта да понуде народу. Нема толико руководећих положаја у друштву да све заинтересоване задовоље. Онда, хоће ли тражити признавање државе Косово попут њихове јуначке сабраће из Монтенегра? Хоће ли се залагати у Скупштини за приступање Србије братском НАТО пакту? На крају, али не и најмање важно, економија. Могу ли потенцијални посланици Црногорске партије - Јосип Броз да повежу економију Србије и Црне Горе? Да применимо успешан економски модел Монтенегра на Србију, или обрнуто. И још једно круцијално питање.

Ако Црногорска партија оствари добар резултат и ако буде у будућој власти, хоће ли се Брозова партија залагати за преименовање Београда у Брозов град? Титоград не би могло из познатих разлога. Међутим Брозов град би било адекватно решење. Ако партија понуди одговоре на ова питања имаће мој глас. Ако не као првој, онда свакако као четвртој-петој на листи. Мораћу да заокружим макар још неколико овако сериозних странака!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

Коментара: 0


# Миодраг Тасић Црногорска партија Јосип Броз НАТО
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима