Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

I JUL je nekada bio cool

rss

10.12.2014. D. Ostojić

Pokušaj da se ugasi sajt www.aleksinac.net je direktno uvođenje cenzure na izveštavanje o problemima lokalne prirode u Aleksincu.

I JUL je nekada bio cool

Ovim tekstom želim da pokušam da lokalnim političkim moćnicma pojasnim koliko je gašenje sajta jedna glupa i pogubna odluka. Evo i nekoliko razloga. Gašenjem sajta ljudi koji rade na njemu godinama, neće prestati da pišu niti će prestati da istražuju lokalnu problematiku. Danas svako može registrovati sajt i pisati o svemu, osim onoga šta je zakonom zabranjeno, uvredljivo ili poziva na nasilje. Dakle gašenjem sajta se samo menja lokacija na kojoj će se tekstovi naći. Umesto www.aleksinac.net postojaće sajt www.alinfoweb.net, na primer.

Drugo, braneći slobodu medija na lokalu, dragi predstavnici aktuelne vlasti, stvarate mogućnost da za par godina kad odete u opoziciju imate neko čitano glasilo preko koga ćete zastupati svoje stavove. Danas ste apsolutni gospodari života i smrti u Aleksincu, ali će i to proći. Veći i moćniji su otišli u opoziciju, a kamoli Neša, Čeda i Grujica. Setite se, gospodo lokalni političari, koliko je Jul bio moćan pa je sve to palo u vodu posle par godina vlasti i jednog petooktobarskog prevrata. Setite se koliko je Rade Marković bio moćan, pa je danas desetu godinu u zatvoru, iako je rukovdio sistemom moći i uticaja kakav je Državna bezbednost. Setite se moći jednog Legije i gde je sad? U zatvoru. A pre samo desetak godina postrojavao je i državne funkcionere i političare i kriminalce. Danas u Zabeli svakog jutra njega postrojavaju zatvorski čuvari.

Doći će uskoro neki novi izbori, možda se napravi i neka nova vlast, možda u njoj ne bude mesta za vas i vašu vojsku uručilaca otkaza, zabranjivača sajtova i namestilaca tendera.

Setite se u čijem ste sećanju potpisali autogram žiletom najnovije generacije. Neki od njih su nosioci oproštaja Patrijarha Pavla, a neki su možda osvetnici Kneza Lazara.

I da ne idem daleko u prošlost, razmislite da li će Vam za mesec dva zakucati neka delegacija OEBS-a na vrata, ili će ombudsman možda poželeti da se pozabavi time. Ne verujem da će se predstavnici ambasada i organizacija za slobodu medija mnogo baviti time, ali nikad se ne zna. U nedostatku posla možda neki novi Devenport poželi da dođe u naš grad.

Za sada dragi Nešo, Čedo i Grujice vodite sa 1:0.

Ugasićete sajt, a da li ćete time sve probleme rešiti?

 


# Čedomir Rakić politika Dušan Ostojić Grujica Veljković Nenad Stanković Aleksinac.Net sajt informativa izveštavanje JUL
@zubarcina @aleksinacnet @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima