Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Демонско око изнад Москве

rss

21.12.2014. Др Марко Јовановић

Руска Православна Црква је нагло прекинула планове за подизање стварног „Ока Саурона“ у Москви, рекавши да уметнички пројекат посвећен премијери филма Хобит завршног дела трилогије, може имати лоше последице по руску престоницу.

Демонско око изнад Москве

„Око Саурона“ је „у сваком случају, демонски симбол“, нагласио је протојереј Всеволод Чаплин, високи званичник цркве задужен за односе са друштвом.

„Такав симбол зла тријумфално се уздиже изнад Москве и постане један од највиших објеката у граду ... то је добро или лоше? Бојим се да је то углавном лоше. Не треба се изненадити ако нешто крене наопако са градом после тога“, рекао је Чаплин радио станицу Говорит Москва.

Руска уметничка група Свечение је планирала да створи застрашујућу инсталацију која ће бити постављна за око 9 сати као омаж британском писцу Толкину и филмским адаптацијама његових најпознатијих дела Господар прстенова и Хобит.

Гигантска кугла, са пројекцијом ватреног „Ока Саурона“ на њему, биће укључена на крову једног од торњева Москва-Сити Међународног Бизнис Центра у среду, дан уочи руске премијера филма Хобит: Борба пет војски.

Према Чаплину, о таквим инсталацијама се морају дискутовати „ако не са становницима главног града, онда затим са неким културним ауторитетом“ пре него што буда постављена.

У Толкиновом саги Господар прстенова „Око Саурона“ је било симбол моћи и страха кроз који је мрачни господар Саурон био у стању да остварује своју вољу над Средњу земљу.

Епску фантастику засновану на Толкиновим романима режирао је на Новом Зеланду Питер Џексон. Три филма, које су објављени између 2001. и 2004. године, освојили су 17 Оскара и зарадили 2.92 милијарди долара широм света. Након светског успеха у Господар прстенова, Толкиновог уводног романа Хобит: Или тамо и опет натраг је такође претворен у филмску трилогију, са Џексоном који се вратио у редитељску столицу.

„Око Саурона“ коначно се појављује на Московском небу – али дели место са осталим празничним рекламама

Image from Instagram/givear_company

Контроверзе и супростављање православне цркве. Узевши виртуелну форму, слика се може видети кроз призму једног паметног телефона (smartphone) или таблета.

Демонско око се појавило тачно где је први пут планирано да буде постављено - на врху солитера у пословном простору Москва-Сити, а недалеко од званичних установа. Симбол, који је изазвао контроверзу међу Московљанима, сакривен је и не види се голи оком. Да га видели, потребно паметног телефона (smartphone) или таблет.

Руска компанија GiveAR - која ствара пројекте измењене реалности користећи стварне  објекте допуњене компјутерски генерисани приказима. Створили су  посебан код који се може користити радознали да виде „Око Саурона“.

Извор: RT


# црква Радио С Москва Хобит
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима