Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Demonsko oko iznad Moskve

rss

21.12.2014. Dr Marko Jovanović

Ruska Pravoslavna Crkva je naglo prekinula planove za podizanje stvarnog „Oka Saurona“ u Moskvi, rekavši da umetnički projekat posvećen premijeri filma Hobit završnog dela trilogije, može imati loše posledice po rusku prestonicu.

Demonsko oko iznad Moskve

„Oko Saurona“ je „u svakom slučaju, demonski simbol“, naglasio je protojerej Vsevolod Čaplin, visoki zvaničnik crkve zadužen za odnose sa društvom.

„Takav simbol zla trijumfalno se uzdiže iznad Moskve i postane jedan od najviših objekata u gradu ... to je dobro ili loše? Bojim se da je to uglavnom loše. Ne treba se iznenaditi ako nešto krene naopako sa gradom posle toga“, rekao je Čaplin radio stanicu Govorit Moskva.

Ruska umetnička grupa Svečenie je planirala da stvori zastrašujuću instalaciju koja će biti postavljna za oko 9 sati kao omaž britanskom piscu Tolkinu i filmskim adaptacijama njegovih najpoznatijih dela Gospodar prstenova i Hobit.

Gigantska kugla, sa projekcijom vatrenog „Oka Saurona“ na njemu, biće uključena na krovu jednog od tornjeva Moskva-Siti Međunarodnog Biznis Centra u sredu, dan uoči ruske premijera filma Hobit: Borba pet vojski.

Prema Čaplinu, o takvim instalacijama se moraju diskutovati „ako ne sa stanovnicima glavnog grada, onda zatim sa nekim kulturnim autoritetom“ pre nego što buda postavljena.

U Tolkinovom sagi Gospodar prstenova „Oko Saurona“ je bilo simbol moći i straha kroz koji je mračni gospodar Sauron bio u stanju da ostvaruje svoju volju nad Srednju zemlju.

Epsku fantastiku zasnovanu na Tolkinovim romanima režirao je na Novom Zelandu Piter Džekson. Tri filma, koje su objavljeni između 2001. i 2004. godine, osvojili su 17 Oskara i zaradili 2.92 milijardi dolara širom sveta. Nakon svetskog uspeha u Gospodar prstenova, Tolkinovog uvodnog romana Hobit: Ili tamo i opet natrag je takođe pretvoren u filmsku trilogiju, sa Džeksonom koji se vratio u rediteljsku stolicu.

„Oko Saurona“ konačno se pojavljuje na Moskovskom nebu – ali deli mesto sa ostalim prazničnim reklamama

Image from Instagram/givear_company

Kontroverze i suprostavljanje pravoslavne crkve. Uzevši virtuelnu formu, slika se može videti kroz prizmu jednog pametnog telefona (smartphone) ili tableta.

Demonsko oko se pojavilo tačno gde je prvi put planirano da bude postavljeno - na vrhu solitera u poslovnom prostoru Moskva-Siti, a nedaleko od zvaničnih ustanova. Simbol, koji je izazvao kontroverzu među Moskovljanima, sakriven je i ne vidi se goli okom. Da ga videli, potrebno pametnog telefona (smartphone) ili tablet.

Ruska kompanija GiveAR - koja stvara projekte izmenjene realnosti koristeći stvarne  objekte dopunjene kompjuterski generisani prikazima. Stvorili su  poseban kod koji se može koristiti radoznali da vide „Oko Saurona“.

Izvor: RT

Komentara: 0


# crkva Radio S Moskva Hobit
@ 

[ Dodaj komentar ]