Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Деца су живот, све остало су ситнице

rss

29.07.2021.

Већ смо апсолвирали да је школска година уз релаксиране мере због повољније епидемиолошке ситуације, успешно приведена крају.

Фото: Darkmoon Art / Pixabay

Да се подсетимо:

  • Деца су ишла на екскурзије (подржавам, јер је то ионако најлепши део школског доба);
  • Деца су прослављала мале и велике матуре (подржавам, имало се шта и славити);
  • Деца су полагала матурске и пријемне испите (подржавам, своје знање понекад треба ставити на проверу) у истим оним учионицама у којима нису могла боравити у оквиру редовне наставе;

Коначно дочекасмо и тај распуст. Међутим, ресорна министарства већ нас опомињу да је почетак нове школске године под знаком питања. Најављују четврти талас, нови делта сој вируса, тестирања, обавезне вакцинације... Дакле, по ком моделу ће се настава изводити од 1. септембра, нагађа се.

И тако, у сред епидемијске клацкалице и свих нимало лепих прогноза за јесен:

Деца организовано, у пратњи директора, оду пут Београда па право на стадион „Рајко Митић“ да бодре Црвену звезду. Децо, вама браво! Показали сте одраслима како би требало да се културно понашају на свим спортским догађајима. Маракана никада није била лепша. Све наше богатство било је на њеним трибинама. Радознале очи помно су пратиле догађаје на терену. Ручице су махале заставицама, сваком голу срца су се радовала. А и Звезда се није обрукала! Са 5 голова била је доминантна над противником. Чак ни судија није прозван да је љубитељ истог пола. Није било туча, бакљи, неспортских инцидената. Да се ја нешто питам, публику на свим утакмицама искључиво би чинила деца. Јер, деца искрено навијају за вољени клуб спортских успеха ради и у томе не траже никакве невоље. За њих је то такође једна велика школа: науче како да се фер опходе према супродстављеној страни, да је важно учествовати и дати све од себе без обзира на исход, да је сваки појединац подједнако важна карика тима, да се у свакој игри морају поштовати одређена правила...Кад смо код поштовања правила, шта би са правилима понашања која се тичу превенција у случају епидемије? Откуд толико деце на једном месту, ако су деца потенцијални носиоци и преносиоци вируса? Чињеница да се догађај одиграо на отвореном не потире ону другу битну чињеницу да су сва та деца дошла аутобусима до стадиона. Дакле, у сваком аутобусу било их је бар педесеторо. У једном одељењу тешко да их је више од 30. На то додајте по једног учитеља, наставника или професора, дакле 31. Само кажем...

Немам ништа против вођења деце на спортске и културне манифестације, ако је то искључиво за добробит деце. Немам ништа против било каквог облика извођења наставе, ако је то искључиво за добробит деце. Али, дајте да се једном одлучимо: ако нам је како нам је, нека нам је за све једнако.

Као „звездаш“ искрено сам се обрадовала победи црвено-белих. Као грађанин ове земље, радујем се да имамо овакву децу. Као просветни радник, питам се шта ће бити са будућим генерацијама које школе у пуном смислу те речи, ево већ година трећа, не видеше.  Као родитељ једино желим да нам сва деца буду здрава и да нам то увек буде приоритет када је добробит деце у питању. А до 1. септембра има времена. Да не прејудицирамо. Можда победимо и у овој утакмици, само треба да искрено навијамо.

Марија Илић


# деца школа Црвена звезда ФК коронавирус Марија Илић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима