Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Човек који је ошишао пола света

rss

26.11.2015. Марко Јовановић

Никола Бизумић рођен је у иришком селу Нерадин 1823. године, а у свету се прославио и обогатио као изумитељ ручне машинице за шишање.

Несхваћени Сремац праотац модне индустрије

Несхваћен и непризнат у својој средини отишао је у Лондон где је продао свој патент и променио име у Џон Смит и никада се више није вратио у родни Срем. Бербернице широм Европе су 1865. године користиле његов изум. Његова је имовина на дан када је умро 1906. године процењена на 22 милиона фунти стерлинга (што је вредност данашњег годишњег буџета Србије!). Упркос ранама које су га отерале у бели свет у своме тестаменту је записао да се сво његово богатство има поделити његовим Бизумићима до 6. колена. У Уједињеном Краљевству је добио племићку титулу и једна улица у Лондону названа је њему у част, док у родном Срему данас ретко ко да је и чуо за њега.

Списак највећих проналазача с ових простора не може да се замисли без двојице Никола; први је велики Никола Тесла иза кога је остало преко 700 патената, а други је мање познат по имену, а више по једином проналаску − Никола Бизумић, човек који је изумео машиницу за шишање, популарну нуларицу.

Никола Бизумић (1823−1906) рођен је у фрушкогорском селу Нерадину, а берберски занат учио је у Иригу и Руми. Шишао је муштерије маказама, а како би другачије. Међутим, Никола није био задовољан. Сматрао је да би на једноставније фризуре трошио много мање времена када се не би користио маказама и чешљем, па је дошао до генијалног и веома једноставног решења – конструисао је машиницу за шишање, која ће постати један од главних фризерских алата. Бизумићева ручна машиница касније је прикључена на струју, када је његов имењак Никола Тесла свету подарио електричну енергију. Бизумићев изум, међутим, у Србији нису прихватили. Неколико пута је покушао да патентира машиницу, али нико није имао слуха за његов изум, па је 1855, скоро без новца у новчанику, кренуо на пут. Отишао је у Лондон, где је нашао финансијере и добио сертификат за патент. Врло брзо је изграђена фабрика за производњу машиница и за само десет година цела Европа шишала се њом. Успех је био огроман. Чак је добио и престижну титулу сер (титула коју додељује енглески монарх). Како би лакше успео у свету бизниса, узима типично енглеско име – Џон Смит. И, наравно, зарадио је много новца. Након смрти његова имовина процењена је на 22 милиона фунти. То је и данас велика сума, а почетком прошлог века радило се о огромном богатству.

Након његове смрти наметнуло се питање наслеђа. Е, ту почињу проблеми. Бизумић се није женио и није имао деце, па је питање наслеђа било неразјашњено. Цела прича носи дозу мистерије, а чак има и елемената завере. Наводно, Никола је у тестаменту написао да оставља наследство својим рођацима до деветог колена. Али, новац до данас нико од рођака није добио. Према неким подацима, Моша Пијаде и Петар Карађорђевић, наравно, независно један од другог, покушали су да наследницима омогуће да дођу до наследства, али без успеха.

Не зна се тачно колико би данас новца требало да буде исплаћено наследницима. Када би се тих 22 милиона фунти ревалоризовало, то јест када би се урачунала инфлација и додале камате, испоставило би се да се ради о суми од неколико стотина милиона фунти. У родном селу Николе Бизумића данас кружи прича да Енглези неће да дају новац наследницима јер би у том случају британска банка банкротирала. Иако је ово типично домаће претеривање, несумњиво је да ниједној држави не би било пријатно да се одрекне тако велике количине новца.

У Нерадину се и данас прича о Николи Бизумићу. Свако има нешто да каже и дода, а нову димензију у причу унео је локални свештеник, који нам је испричао нешто што иде у прилог тези о енглеској завери. Презвитер Георгије Зељајић Среданов показао нам је старе црквене књиге, у којима су уписани сви новорођени Нерединци. У ствари, не баш сви. Наиме, нигде нема Бизумића који су рођени у 19. веку.

− Пазите, сви су уписани, али не и Бизумићи. Ако пажљивије погледате, видећете да су неке стране поцепане. Претпостављам да су управо на њима били уписани новорођени Бизумићи. Ко је, када, и зашто то урадио, не могу да знам. Али ако дозволимо себи да то тумачимо кроз теорију завере, лако можемо закључити да су Енглези дошли чак овде и исцепали стране како би уништили једини доказ о могућим наследницима. Не кажем да је то истина, али је то један од могућих сценарија. На крају, зашто би неко цепао стране из црквених књига – прича Георгије.

Када се пажљиво погледају књиге, очигледно је да су неке стране исцепане. А на осталим стварно нема Бизумића. Тиме цела прича о машиници за шишање и најпознатијем Нерадинцу добија нову димензију. Међутим, за сада све остаје у домену нагађања, јер се већ дуго овим нико озбиљно не бави. Николини рођаци и не знају шта тачно треба да раде, нити имају пара да покрећу међународне судске спорове, а нико други, изгледа, нема интереса да се бори с енглеском бирократијом. Чини се да ће мистерија остати неразрешена, а богатство које је стекао Никола Бизумић остати на Острву.

Душан Марковић, по речима мештана најобразованији човек у селу, прича нам да је после Другог светског рата било покушаја да се богатство врати наследницима, али без успеха. Касније су се сви помирили с тим да нико неће добити паре.

− Штета је што су га у Србији сматрали чудаком и нису хтели да патентирају његов изум, а ни после смрти нису озбиљно схватили шта је он урадио. Енглези су одмах препознали могућу корист од његове машинице, што су и остварили. Сматрам да би у причи о његовом изуму могло да се оде и корак даље, јер су на основу његове машинице за шишање касније направљени додаци за комбајне, косилице… Све оно што ради по истом принципу као и Николина машиница. То значи да би наследници могли да траже права и на те изуме. Нажалост, чини се да од свега тога неће бити ништа, па можемо само да жалимо. Једино што нам преостаје јесте да будемо поносни на нашег Николу Бизумића – сетно закључује Марковић.

Извор: VM.rs, Википедија


# Марко Јовановић др проналазак Никола Бизумић фризер
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима