Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Миодраг Тасић: Бурекбранитељи!

rss

08.05.2019. Миодраг Тасић

Мирно српско море, фигуративно речено, усталасао је извесни пекар из Борче. Човек је брат власника пекаре, обојица Албанци, што је овде изузетно важно, и баш тај несташни брат сликао се за друштвене мреже са симболом двоглавог орла. То је симбол велике Албаније. Многи Срби су тај гест схватили као провокацију.

Миодраг Тасић: Бурекбранитељи!

Логично. Живиш практично у главном граду Србије, зарађујеш хлеб насушни на рачун Срба, а овамо их вређаш. Побегао си из косовске беде и чак и у овој јадној Србији ти је боље него што је многим Србима, а овамо се подсмеваш домаћинима. Понижаваш их. Нашли се одмах углавном млађи људи из Борче, који су одговорили увредама на рачун пекара. Песме, налепнице и две свињске главе требало је да изгледају као реванш патриотских Срба неваспитаном албанском бурекџији. Чини се да није баш погођен циљ. На простаклук не треба обавезно одговарати већим простаклуком. Ако смо бољи и културнији од сподоба попут овог присталице велике Албаније усред Србије, то морамо и доказати. Довољно је обзнанити понашање незахвалног госта у медијима и на друштвеним мрежама. Многи од увређених Срба више неће куповати у тој пекари бурек и пециво. И то је највећа казна за власника, пре свега. Изгледа да је власник пекаре паметнији од свог безобразног брата. Тобоже се оградио од њега и извинио грађанима Борче. А брата је најурио из радње!

Додуше, могла би и држава мало више да поради на сличним примерима. Да ли је тај „двоглави“ имао уредне папире за рад у Борчи? Да ли је био пријављен као радник у пекари, или је можда радио на црно? Могуће је посумњати, јер да је уредно пријавио боравак и ако је запослен по законским прописима Србије, то би значило да се интегрисао у српско друштво. Поштовао би и уважавао средину у којој живи и зарађује. Овако, неко може помислити да тај пекар уопште није излазио у град, није се дружио са комшијама Србима, није знао шта ти људи мисле, шта осећају, шта их вређа а шта увесељава. Дакле, живи међу њима, а припада неком другом свету. Па како онда да му верујеш да је справљао бурек и пециво по жељи и навикама домаћина? Може бити да овај примитивац ни хигијенски није одрадио посао како треба? Кад већ презире потрошаче своје робе, што би их претерано тетошио хигијеном?

Било како било, овдашње мртво море проткано свакодневним економским и дипломатским успесима државе, помутио је двоглави орао и протести грађана Борче. И намах појавили се еуропејци да бране пекару и власника. Нису из Борче, разуме се. Махом су из ужег центра Београда. Нису ту рођени, али живе у кругу двојке. Еуропејци дошли у Борчу да поједу бурек. И тако се солидаришу с власником пекаре. Гест достојан дивљења. Треба показати примитивним Србима, оним букаџијама и хулиганима, можда и фашистима, шта је еуропејски дух и ширина. Ови еуропејци су увек на страни непријатеља Србије. Нато пакт, Еуропа, она што нас је бомбардовала, Америка пре свих, њима су у срцу. И зато ће такви увек стати у одбрану угроженог пекара, подржаће генерала Јована Дивјака, Србина који је убијао српске војнике у Босни, али се неће осврнути на патње својих сународника на Косову и Метохији, у Хрватској, у Монтенегру или у Федерацији Босне и Херцеговине! Из солидарности с несрећним „двоглавим пекаром“ крстиће дланове на телевизији. Да направе фамозног двоглавог орла!

Е, сада јављају се и неке недоумице. Ови „еуропејци“ би да буду већи Вучићи од самог Вучића. Хоћу рећи да буду већи католици од папе. И сам Вучић је европски оријентисан и води државу Србију у сигуран европски загрљај. Истина, не зна се да ли Европа више уважава Вучића и садашњу власт или српску опозицију? Или и једне и друге подједнако третира? С друге стране „еуропејци“ својим понашањем не показују у потпуности да су привржени европским вредностима и култури. Бурек, бакљава, туљумба, шампита и сличне ђаконије припадају Оријенту. Европа је изнедрила Пицу, Гирос, Ементалер сир, Гауду, кобасицу... Баталите мастан бурек. Масноћа удара на срце и мозак. Од превише масноће у крви не може рационално да се размишља. Слутим да је управо масноћа из бурека помутила разум појединим опозиционим првацима. Хоће да руше власт, Вучића пре свих, а праве неразумне потезе. Једу бурек и поред обиља масти. Зато Вучић може мирно да спава. С оваквом опозицијом миран је за следећих педесет година!


# Александар Вучић Миодраг Тасић НАТО Албанија бурек Борча
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима