Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Писма читалаца: Кангоо јачи од бокса

rss

11.06.2019.

Алексинац је некада био град рудара и град бокса. Онај ко је смео да се спусти неколико стотина метара под земљу, смео је и да се опроба у рингу, претпостављам, па је тако и настао боксерски клуб „Рудар“ из Алексинца. И наши боксери су проносили име нашег града широм Србије, Југославије, али и Европе, на радост и уз понос грађана Алексинца.

Фото: архива

Неколико година раније, поново је основан боксерски клуб са славним именом и деца су опет похрлила у боксерску дворану коју је БК великодушно добио од Општине на коришћење. Мало по мало, интересовање за бокс је, после почетне еуфорије опет спласло, просторије БК „Рудар“ су постале прљаве и запуштене, све док мала група ентузијаста није решила да помогне клубу и да се ова племенита вештина опет развије у Алексинцу. Просторије су очишћене, окречене и из новчаних средстава екипе која се активирала да клуб не пропадне, купили су се нови реквизити потребни за тренинг. Боксерски клуб и даље нема ринг, али се тренинзи увелико одвијају у малој, али добро опремљеној сали. За девојке које су заинтересоване за бокс, нема чланарине, а постоји и огранак „фитнес бокса“ за даме које желе да тренирају мање агресиван облик ове вештине.

Боксерске ревије и првенства захтевају сталне припреме, уз свакодневне и вишеструке дневне тренинге, али просторије клуба су добиле новог подстанара. То је новоформирани „кангоо“ клуб. „Кангоо“ је облик фитнеса где вежбачи у специјалним ципелама скачу и изводе вежбе уз скакање. Колико сам информисан, „скакачице“ имају 6 ударних термина у бокс сали, пре и после подне. Пошто сам давно, у студентским данима тренирао бокс, па сам чак и изашао на пар мечева, знам колико је захтеван бокс и припреме за меч. Мој унук тренира бокс у „Рудару“, па сам питао главног тренера Сашу Стаменковића како је могуће да се ударни термини поделе неком неафирмисаном и анонимном фитнес клубу и шта ће се десити када потребе БК „Рудар“ превазиђу тренутне термине? Он је слегнуо раменима и рекао да нико из СРЦ Алексинац (бивши ОТИС) није ни разговарао с њим о томе, већ га је само председник БК „Рудар“ обавестио о заузећу термина за „кангоо“, и да се за сва питања на ту тему обратим председнику клуба. Још је напоменуо да никаквих интересовања за ову просторију није ни било све док се он и његови пријатељи нису ангажовали да својим средствима обнове клуб, па се сада одједном, када је све чисто и сређено јављају кандидати за коришћење просторије.

Моја питања у овом отвореном писму су: 
•    Због чега се ускраћују термини боксерском клубу? 
•    Зашто се не користи за потребе фитнеса нека друга сала? У сали било које школе се може скакати, али за постављање боксерских џакова потребни су специјални носачи, те је немогуће да се бокс одвија на неком другом месту.
•    Да ли је „кангоо“ на листи спортова од специјалног значаја за Општину Алексинац?
•    Да ли се наведени клуб налази у Спортском савезу Општине Алексинац па на основу рецимо тога има специјални статус?

Текст: Божидар Спасић


# ОТИС Алексинац бокс школе Рудар БК
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима